Víkend ve středních Čechách zve do lesů, na pivo, do divadla i za muzikou

16. červen 2018

Dálkový pochod brdskými lesy, pivní slavnosti v Nymburce a v Berouně nebo závody automobilových veteránů na Kladensku, Berounsku a Rakovnicku nabízejí organizátoři kulturních a sportovních akcí o tomto víkendu v našem kraji.

V sobotu můžete vyrazit na první ročník pochodu Řitka – Pičín. Akce navazuje na tradici Řiteckého pochodu a nabízí krátkou trasu od 3,5 km, střední s délkou 16,5 km a dlouhý pochod, který měří 31 km. Startuje se na návsi v Řitce nebo Pičíně. Dlouhý pochod pěšky trvá cca 9 – 11 hodin. Trasa vede Brdskými lesy po turistických značkách. Trasu je možné absolvovat i na kole, což by mělo trvat 2 – 3 hodiny. Krátké pochody jsou okružní a pěšky zaberou 1 – 2 hodiny. Jsou vhodné pro rodiny s malými dětmi a pro kočárky.

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích v sobotu pořádá komentovanou procházku k výstavě Tvář průmyslové doby POLDI – Lidé a jejich továrna. Od 10 dopoledne se půjde Vojtěšskou hutí s Tomášem Voldrábem. Sraz je u bývalé vrátnice č. 4 v Divadelní ulici. A akce je zdarma.

Děti v sobotu můžete vytáhnout na Hornické pohádky se svatou Barborou a svatým Prokopem. Čekají na vás v Příbrami na Březových horách – v dolech Anna a Vojtěch. Připravený je premiérový zábavný program v tajuplném podzemí a koncert sborů Arytmie Praha a Gambale. Dnes můžete dorazit od 9 do 18 hodin.

Příchod do skanzenu Mayrau

V Neratovicích můžete vítat léto festivalem Terasa Blues. Kousek od Labe ve venkovním prostředí restaurace Terasa vás čeká od 13 hodin nejméně 6 kapel včetně Ivan Hlas tria a ještě překvapení navrch.

Pátý Rakovnický folklórní festiválek v sobotu začíná ve 14 hodiny odpoledne v Domě osvěty. Čekají vás vystoupení folklórních souborů BORŮVKY, MOTÁK nebo KVÍTEK.

V sobotu můžete vyrazit i na pátý ročník historické bitvy a festivalu vojenské historie Nižbor. Na louce pod hradem v údolí řeky Berounky vás mezi od 11 do 22 hodin čeká prezentace vojenské techniky od 1. světové války až po současnost. Samotná bitva se koná v 15 hodin odpoledne a na večer je připravená ohňová show, ohňostroj a noční bitva. A otevřená je i místní sklárna.

Na náměstí Míru v Mělníku se v sobotu koná Mělnická jizerská padesátka. Recesistický závod se jezdí zásadně v létě a proto se účastníci musejí dostavit v zimní výzbroji a výstroji nebo žertovném převleku. Závod se jede na dvě kola rozběhů a tři kola finále. Jde o krkolomnou jízdu po dlažbě mělnického náměstí, překonání laviny a vypití piva.

Na sobotu připadá hlavní program akce BEROUNSKÉ HRADBY. Na berounském Husově náměstí vás čekají Pivní slavnosti s hudebními vystoupeními a trhem, taky divadla pro děti a rodiče v šapitó v Hradební ulici a přehlídka místních umělců a řemeslníků Berounská promenáda na Náměstí Joachima Barranda. V 16 hodin odpoledne vystoupí Ivan Hlas Trio a večer kapela EDDIE STOILOW.

V sobotu začíná 22. ročník mezinárodního hudebního festivalu s názvem Operní týden Kutná Hora. Ve 20 hodin se koná zahajovací večer OPERNÍ HVĚZDY BUDOUCNOSTI v městském Tylově divadle. Vystoupí světově proslulá pěvkyně Eva Randová spolu se Severočeskou filharmonií Teplice a dirigentem Františkem Drsem. Těšte se na árie z oper Lazebník sevillský, Bohéma, Tosca nebo Carmen.

Pivo

Pivovar v Nymburku na sobotu naplánoval Den Postřižinského piva. Kromě zajímavých ochutnávek – se můžete zapojit i do neobvyklých disciplín – jako je držení půllitru v natažené ruce pro dámy nebo hod sudem na dálku pro pány.

Ve výstavní síni na Žižkově náměstí v Čáslavi v neděli začíná výstava obrazů Pavla Drahokoupila. Slavnostní vernisáž začíná 14 hodin.

Zahrada, duše, umění, tak se jmenuje víkendová venkovní výstava, kterou najdete v Rudě u Nového Strašecí. V neděli ji můžete vidět od 10 do 17 hodin. Jde o druhý ročník netradiční výstavy skupiny výtvarníků a kreativců Rakovnicka. Díla jsou umístěná v soukromé zahradě „U Kosmické růže“ v Rudě a těšit se můžete na fotografie, malby, plastiky, keramiku i vyřezávané věci. Letošní novinkou jsou vystavená plátna italských malířek a speciálním vystavujícím bude stejně jako loni chráněný DOMOV RÁČEK. Na místě bude i dílnička pro děti a hudební doprovod.

Vodní dům Hulice v neděli pořádá akci s názvem Den otců. Dorazit můžou děti a jejich tatínkové nebo dědové, ale také zbytek rodiny a těšit se můžete na přírodovědné badatelství. Na místě budou připravené pomůcky k pozorování přírody, uvidíte, jak se vyrábí vlastní badatelský deníček a v 11 hodin dopoledne se koná i komentované krmení raků.

Sokolská župa Tyršova a Tělovýchovná jednota Sokol Pečky v neděli pořádají Župní slet. Začíná na hřišti fotbalového klubu v Pečkách ve 13 hodin odpoledne a se svými skladbami se zúčastní i děti a ženy TJ Sokol Žehušice.

Generálka před vystoupením

Příbramská kulturní léto nabízí Jazzové odpoledne. Mezi 16. až 18. hodinou vás čeká na náměstí T. G. Masaryka příbramský Big Band a jeho hosté.

Na louce u lesního divadla v Řevnicích se v neděli koná Den otevřených ohrad a Den otců. Od 14. hodiny se můžete těšit na bohatý program pro celou rodinu, ukázky práce s koňmi a vystoupení dětí z koňského kroužku. Zajímavostí budou potkaní agility a bojovka pro děti. A vstupné je dobrovolné!

V hlavním sále zámku v Hořovicích se v neděli koná koncert amatérského smyčcového orchestru Musica Alternativa. Zazní skladby Bacha, Vivaldiho, Dvořáka nebo Händela. Hrát se začíná v 5 hodin odpoledne a vstupné je dobrovolné.

Zajímavé věci se o víkendu dějí i v oboře ve Žlebech. Od 15:30 se můžete těšit na ukázky výcviku dravců a sov. Začíná se přikrmováním bílých jelenů, kteří se k návštěvníkům přiblíží na 20 metrů. Na krmení navazuje sokolnický program. Oboru najdete v zámeckém parku pod zámkem Žleby a ukázky dravců jsou doplněné výkladem o přírodě, životě dravců a záchranné stanici. A pokud se pak půjdete projít oborou, můžete vidět i muflony, daňky, siky nebo divočáky.

Dagmar Pecková

Na procházku notoricky známou operou Carmen se můžete vydat v divadle v Příbrami. Od 19 hodin večer vám své podání nabídne operní pěvkyně Dagmar Pecková a herečka a zpěvačka Barbora Hrzánová. Hned dvě hlavní představitelky uvidíte v rámci představení s názvem Carmen Y Carmen. Setkání dvou žen v lokále jednoho nešťastného hostinského se ocitne až na samé hranici umění a kriminální zápletky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.