Víkendové tipy Dvojky: letící Jiří Grygar, recept na beránka bez lepku a premiérová kriminálka

19. březen 2021

Víte, proč vás v těchto dnech na webu Dvojky vítá letící Jiří Grygar? Fotografie vznikla při zážitku, který astrofyzik dostal jako dárek od Českého rozhlasu. O tom, jaké to bylo, mluvil v Blízkých setkáních. Jsou tu další víkendové tipy z Dvojky. Poslechněte si, co na víkend doporučuje moderátor Nedělního Kolotoče Michal Jagelka.    

Michal Jagelka

Děkujeme Michalu Jagelkovi za tipy na víkend. I my jsme zvědaví, jak premiérová kriminálka Čarostřelec dopadne a posloucháme každý večer. A zveme k poslechu dalších pořadů Dvojky, které by vám neměly uniknout.

S námi můžete i péct, recept na bezlepkového velikonočního beránka najdete na konci článku.   

Herečka Simona Stašová slaví významné jubileum. Máte ji také rádi? Na našem Facebooku jí můžete popřát.  

Gratulujeme Jiřímu Grygarovi k 85 letům 

Vyzkoušeli jste si někdy beztížný stav? Věděli jste, že se dá zažít v práškovacím letadle? I o tom vypráví významný host Jiří Grygar v Blízkých setkáních. 

„Šlo o odkaz na můj začátek v pořadu Meteor. Já jsem totiž vystupoval v prvním ročníku tohoto legenárního magazínu a ještě stále v něm vystupuji,“ říká astrofyzik, který tento týden ve středu oslavil 85 let.

A má pravdu, jubilejní 3000. Meteor s Jiřím Grygarem můžete poslouchat už v sobotu ráno po osmé a můžete si ho pustit i na webu nebo v aplikacích. A rozhovor s Jiřím Grygarem si poslechněte ZDE >>  

Přečtěte si veršovaný vzkaz Meteoru a napište i vy

A když už jsme u Meteoru, víte, že můžete tvůrcům poslat vzkaz? Sledujeme s velkým překvapením, jak moc se vám Meteor líbí.

Do naší webové vzkazovny přibývají nové a nové zážitky s poslechem Meteoru i osobní vyznání. A jeden vzkaz je dokonce zveršovaný! Meteor je srdcovka, kdy jste legendární populárně-vědecký magazín slyšeli poprvé? Své přání můžete připojit i vy, stačí kliknout SEM >> 

Může za to sekaná?

Marek Brodský

Další hit tohoto týdne je rozhovor s Markem Brodským, který s humorem vypráví o seznámení s partnerkou.

Vtipné je, že svou roli sehrála sekaná... Pohodový rozhovor Marka Brodského s Honzou Čenským a Honzou Dědkem z pořadu My dva a čas si můžete pustit ZDE >>

Premiéra historického krimi příběhu

A máme pro vás i tip na skvělou premiérovou četbu na pokračování. První díl mrazivého krimi příběhu Čarostřelec s Martinem Pechlátem z roku 1789 jsme odvysílali v pondělí.

Čarostřelec

Napínavý příběh z prostředí Jizerských hor si můžete pustit ZDE >>

Velikonoční bezlepkový beránek z ranního vysílání Dvojky 

Napsala nám posluchačka z Ústí nad Orlicí, že by si ráda zapsala recept na bezlepkového beránka, který zazněl v Ranní Dvojce.

Velikonoční beránek
Ingredience
  • 2 hrnky samokypřící bezlepkové směsi (300 g)
  • 1 hrnek cukru krystal (220 g) 
  • 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 200 g 12% smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • olej na vymazání keramické formy na beránka
  • rýžová mouka hladká na vysypání keramické formy na beránka

Posluchačce jsme recept poslali a vy o něj také nepřijdete. Z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukry, smetanou a moukou. Do vaječné směsi opatrně přimícháme tuhý sníh z bílků. Beránkovou formu vymažeme olejem a vysypeme hladkou rýžovou moukou.

Do beránkové keramické formy nalijeme směs a přikryjeme druhou stranou beránka. Vložíme do studené trouby, kterou nastavíme na 180 °C a cca 60 minut pečeme. Pak vytáhneme z trouby a necháme ještě 20 minut ve formě chladnout. Namočíme si utěrku do studené vody a položíme na formu beránka. Po dalších cca 20 minutách sundáme poklop a vyklopíme. Beránka můžeme pocukrovat, potřít čokoládou nebo ozdobit jinak.   

Vážení posluchači, těší nás, že tak rádi posloucháte Dvojku a těšíme se na slyšenou. Další tipy na víkend si můžete přečíst příští pátek. 

autor: juk
Spustit audio

Související