Vinařická věznice zahájila ojedinělý projekt - vězeňský chat

3. prosinec 2002

Věznice ve Vinařicích na Kladensku zahájila v uplynulých dnech ojedinělý projekt - vězeňský chat. Díky počítačové diskusi se mohou lidé zvenku informovat o životě na druhé straně, za mřížemi. ČTK to řekl mluvčí vinařické věznice a odborný pedagog trestaneckého počítačového kroužku Luboš Beránek. Podle něj je vězeňský chat ve Vinařicích prvním svého druhu v Česku i ve střední Evropě.

"Odborník, který vytváří naše internetové stránky, nikde v jiných věznicích v cizině tento způsob komunikace nenašel," uvedl Beránek. Vězeňský chat má sloužit jako diskusní fórum veřejnosti s odsouzenými. Řídí se hlavně zákonem o výkonu trestu a pravidly, jež podle Beránka zabraňují jeho možnému zneužití.

Vězni například nemají přístup k internetu, své odpovědi píšou na diskety. Veškeré informace obsažené v odpovědi zná i zaměstnanec vězeňské služby, jenž s odsouzenými v počítačovém kroužku pracuje. Dbá na to, aby odpovědi byly na úrovni, co nejobjektivnější a aby nikdo nemohl zneužít poskytované informace. Nemůže se proto stát, že by se kvůli chatu dostaly ven citlivé informace včetně osobních údajů vězňů. Pravidla vězeňského chatu podle Beránka také zabraňují tomu, aby se trestanci takto mohli domluvit třeba na útěku. "Samozřejmě se vším takovým počítáme," řekl Beránek. Díky chatu lze ale zaslat odsouzenému přání k svátku, k narozeninám, k Vánocům. O chatování zatím projevili zájem jednotlivci.

První dotazy se týkaly například toho, co měli vězni k jídlu či zda mohou pracovat. "Je to opravdu v počátku, ještě jsme to ani nedávali na vědomí veřejnosti, jde o zkušební provoz," shrnul mluvčí. Vinařická věznice podle něj o projektu informovala nadřízené, společenské organizace, s nimiž spolupracuje, a všechny další české věznice.

autor: red
Spustit audio