Vinice Velká Vaceška ustoupila stavbě nemocnice Bulovka. Podívejte se, jak vypadala

21. červen 2016

Pražská Nemocnice Na Bulovce si právě dnes připomíná 85. let své existence. A nejen ona. Na místě špitálu kdysi stávala vinice Velká Vaceška, podle posledních majitelů zvaná též Káclovka. Potomci tohoto rodu nyní chtějí vrátit původní označení oblasti znovu do povědomí Pražanů.

Vinici Velká Vaceška a zaniklou usedlost bude na budově nemocnice ode dneška připomítat pamětní deska. O její umístění a znovupřipomenutí původního pojmenování lokality se postaral potomek posledních majitelů Aleš Kacl. Právě od doby, kdy jeho předci vinici koupili, letos uplynulo 220 let.

„Na mnoha místech Prahy, kde kdysi stávaly vinice, po nich zůstalo alespoň pojmenování. Lidí, kteří by pamatovali, že se víno pěstovalo i na místě dnešní nemocnice Bulovka, už ale moc není a ještě méně je těch, kteří si vzpomenou, že se tu běžně říkalo na Vacešce,″ vysvětlil Aleš Kacl.

Josef Katzel, poslední vlastník vinice Velká Vaceška

Rozkvět zaznamenaly pražské vinice v období vlády Karla IV., od jehož narození letos uplynulo 700 let. Za jeho vlády se víno pěstovalo zhruba na 700 hektarech, v současné době mají vinice v Praze asi 11 hektarů. Z původních vinic se zachovala například Grébovka, Šalabka (dnes spíš Salabka) nebo Máchalka.

Velkou Vacešku v Libni koupil na začátku 19. století na hypotéku Mathias Katzel, později na ní i usedlosti hospodařil Josef Katzel.

Na začátku 20. století padlo rozhodnutí, vybudovat v místě původní vinice, která nebyla podle pramenů už příliš udržována, nemocnici. Na základech původní usedlosti tak dnes například stojí levé křídlo chirurgického pavilonu.

Moderní pavilon Nemocnice na Bulovce, pod kterým se rozkládala vinice Velká Vaceška
autor: jum
Spustit audio