Virózu nepřecházejte. Jako podpůrnou léčbu můžete vyzkoušet některé babské rady

1. březen 2023

Na jaře virózy přichází v období, kdy většinu z nás už postihuje jarní únava, organismus je po zimě vyčerpaný a jsme náchylnější. Typ onemocnění se každým rokem mění. Při léčbě se ale musíte chovat vždy stejně - vypotit, vyležet. Pro urychlení můžete vyzkoušet některé osvědčené babské rady. Připravte si ocet, olej, starší ručníky, prostěradla, mléko, Vincentku a dostatek tekutin.

Jarní, podzimní a zimní virózy jsou věčné téma. V současnosti se u nás se nejčastěji objevují virózy, při kterých mají pacienti buď velmi vysokou horečku a pociťují značnou schvácenost, ale jsou bez kašle a bez rýmy. Nebo jsou naopak virózy, při kterých pacienti trpí silnou rýmou a kašlem, ale teploty dosahují většinou pouze do 38°C.

Při oslabeném organismu po zimním období mohou právě jarní virózy dost potrápit. Rozhodně je nepodceňujte. Virózu je nutné vyležet a vyléčit, jinak vám může značně zkomplikovat zdravotní stav.

Běžet hned k lékaři kdykoliv vám po ránu začne rýma, také nemá smysl. Právě v počátcích virózy většinou lékař ani pomoci nemůže. Je vždy nutné trochu vyčkat. To znamená, co nejdříve zůstat v klidu, teple a pokud je teplota, užívat běžné léčivo na sražení teploty. A samozřejmě je nutné zůstat v izolaci, aby se infekt dále nešířil. Pokud standardní léčba nezabírá a stav se zhoršuje, návštěva lékaře je pak na místě. Na základě vyšetření pak přesně stanoví vhodný typ léčby a upraví léčivo.

Babské rady při horečce

Při léčbě se ale musíte chovat vždy stejně - vypotit, vyležet. Pro urychlení můžete vyzkoušet některé osvědčené babské rady. Podpůrnými prostředky se totiž můžeme virózy zbavit mnohem dříve.

Osvědčené jsou například octové zábaly, které se mohou při horečkách dávat na zápěstí. Menší ručník namočíme do octového roztoku v poměru přibližně jedné polévkové lžíce octa na jeden litr vlažné vody. Ocet dokáže z těla vytáhnout horkost.

Stejně tak je velkým pomocníkem studený zábal. Nepoužívejte ale vodu studenou, nýbrž vlažnou. Větší ručník pak do vlažné vody namočte, pořádně ho vyždímejte a vlhký ho omotejte na hruď nemocného a následně pacienta ještě zabalte do suchého prostěradla. I tento postup dokáže teplotu velmi dobře srazit a postiženému se uleví.

Pomocníci z kuchyně při dráždivém kašli

Pomoc v kuchyni najdete především při nepříjemném kašli. Na prsa se dříve dával olejový zábal. Suchý kašel pak dobře odlehne a postižený začne dobře vykašlávat. Hrudník v oblasti průdušek potřete dostatečným množstvím teplého oleje a obalte do ručníku nebo většího hadru. Nechte přiměřenou dobu působit.

Pro otrlejší, za to se zaručeným výsledkem, je pak teplá Vincentka s mlékem. Tento nápoj chce sice při užití trochu sebezapření, výsledek ale stojí za to.

Při viróze vždy myslete na dostatek tekutin

Pokud je horečka, je opravdu nutné zvýšit především pitný režim. Při horečce se množství tekutin z těla odpařuje, a pokud tekutiny nepodáváme v dostatečném množství, horečku se obtížně daří snížit.

Příjem v tomto případě zvyšte nejméně na 2 litry. Vhodné jsou teplé čaje, případně stačí pouze voda nebo jakýkoliv nealkoholický nápoj. Při onemocnění je ale většinou oslabený žaludek. Pokud nemocný rychle vypije najednou větší hrnek například čaje, může to způsobit žaludeční nevolnost. Je proto lepší popíjet po menších dávkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.