Víte, kdy sklízet zeleninu? A kam a jak ji uskladnit?

6. říjen 2017

Některá zelenina snese mírné mrazíky, jiná musí do sklepa dost brzy. Jako první ze záhonu vycestují hlávkové čekanky, mangoldy, pekingské a čínské zelí nebo hlíznatý fenykl.

Počasí lépe odolává hlávkové zelí, kapusta, květáky, brokolice a celer. Mrkev, petržel, pastinák a černý kořen můžeme nechat venku a vyrývat je dle potřeby. Stejně tak zimní pór, růžičkovou a kadeřavou kapustu, lahůdkovou cibulku, topinambury.

Pokud máme v zahradě hlodavce, venku raději nenecháme nic. Poškozené kousky a druhou jakost rychle zpracujeme. Nebo je uložíme na jiné místo, než ostatní zeleninu. A zkonzumujeme co nejdřív. Takovou „nic moc“ mrkev můžeme použít třeba do moštu. I mošt ovoněný celerem, petrželí, pastinákem je docela zajímavý.

Způsoby uchování jsou různé. Někdy s balem (květák, brokolice, čekanky), jindy v písku, volně v lísce, v bedničce (zelenina kořenová, řepy, tuřín, vodnice, ředkve). Světlo není pro uskladnění podmínkou. Důležité je, aby se vlhkost prostředí blížila 100 % a teplota nule.

Jak po horkém létě snížit teplotu ve vyhřátém sklepě? Větráním, zejména v noci, kdy už je chladno. Můžeme si pomoci i větrákem, spouštěným přes noc. Namáčením podlahy ve sklepě a odparem vody se také prostor ochladí. Zvýší se i vlhkost. Pro udržení vlhkosti můžeme ve sklepě umístit sud s vodou. Bude-li při napouštění hodně studená, pomůže s ochlazením sklepní místnosti.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio