Víte, kolik člověk používá slov při běžné komunikaci?

10. září 2018
Dopolední host

Jak dnes mluvíme. S docentem jazykovědcem Karlem Olivou si o současném českém jazyce povídala Iveta Chlumská

Jak a proč se mění český jazyk, jak hovoří mladá generace i rady, jak si udržet rozvinutou slovní zásobu po celý život - o tom všem byl Dopolední host s jazykovědcem Karlem Olivou.

Víte, kolik člověk používá slov při běžné komunikaci? Průměrně lze říci, že při běžné aktivní komunikaci používá člověk 5 000 – 10 000 slov. Pasivní zásoba slov je však mnohem vyšší. Slovní zásobu, kterou používáme, můžeme stále zlepšovat, a to zejména čtením kvalitní literatury. Pokud budeme hodně číst a také luštit křížovky, nemusíme mít strach, že se nám slovní zásoba v pokročilejším věku výrazně zmenší. A na to jak mluvíme, bychom si měli dávat pozor zejména před mladou generací. Často si totiž stěžujeme, že jejich mluva je obhroublá, ale zapomínáme na to, že vzory jazykového chování jsme pro děti my.    

autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.