Vítejte v zahradě pro všechny smysly, v Botanické zahradě v Praze - Troji

18. říjen 2019 16:50

Botanická zahrada hlavního města Prahy se dlouhá léta snaží zpřístupňovat své expozice široké veřejnosti, tedy i návštěvníkům se specifickými potřebami; nejen těm se zdravotním handicapem, ale i vícegeneračním skupinám, rodinám s kočárky nebo seniorům. Pracovníci zahrady na toto téma uspořádali konferenci a vydali zajímavou publikaci.

Zahrada v tomto roce úspěšně zakončila mezinárodní projekt financovaný z evropského programu Erasmus+ s názvem Botanical Garden: COME IN! VSTUPTE! KOM IN! WEJDŹ! GYERE BE! Během tří let díky programu vznikla putovní výstava pro všechny smysly a k ní tištěná metodika s online verzí ve čtyřech jazykových mutacích. Zároveň letos proběhla úspěšná mezinárodní konference, kterou slavnostně zahájil Paul Smith, generální sekretář Světové organizace botanických zahrad (BGCI).

Příprava výstav pro všechny smysly je i jedním z témat výše zmíněné nové publikace nazvané Botanická zahrada: vstupte!, nesoucí podtitul Návštěvníci se specifickými potřebami v botanických zahradách. Metodika je určena především zájemcům z řad edukátorů působících v botanických zahradách, centrech ekologické výchovy a obdobných institucích. Díky spolupráci všech partnerů projektu zve metodika k návštěvě zajímavých zahrad či muzeí nejen v České republice, ale i v Polsku, Maďarsku a Švédsku. Publikace vyšla v angličtině a přeložena byla také do polštiny, maďarštiny, švédštiny i do českého jazyka. Na webu věnovaném projektu i na stránkách Botanické zahrady hl. m. Prahy je dostupná její online verze ke stažení. Na vyžádání je možné ji získat i v tištěné podobě.

Botanická zahrada hl. m. Prahy je držitelem certifikátu Českého červeného kříže Přátelská místa a areál venkovních expozic je vybaven unikátním informačním a navigačním systémem pro zrakově znevýhodněné návštěvníky. „Všemi smysly lze přímo v zahradě vnímat například takzvanou lesní galerii, bambusový průchodník, hmatové budky, Kneippův chodníček (bosou stezku), jednotlivá zastavení Vonné stezky a další místa,“ říká Jarmila Skružná, spoluautorka výstavy pro všechny smysly, vedoucí projektu a vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky.

Bambusový průchodník v Zahradě všemi smysly

Botanická zahrada má otevřeno v září a říjnu od 9 do 19 a pak až do konce února od 9 do 16 hodin. Máte-li zrakový nebo jiný handicap, aby vám návštěvu mohli ušít na míru, objednejte se předem. Podrobnosti na www.botanicka.cz.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.