Vítězem Porty 2021 je pražská skupina Lu's & s nizozemskou zpěvačkou, u diváků bodovala VilMa

18. červenec 2021

Vítězný soubor 55. ročníku festivalu obdržel kytaru Furch Blue, možnost nahrávání singlu ve studiu Chevaliere Helenky Rytířové či nasazení písničky do hitparády Česká 12.

Vítězkou interpretační soutěže Porty, která se od pátku konala v lesním divadle v Řevnicích u Prahy se stala skupina Lu's &. Skupina, jejíž frontmankou je nizozemská hudebnice a zpěvačka žijící v Praze Loes van Schaijková, obdržela také Cenu Českého rozhlasu Olomouc a Cenu Svazu autorů a interpretů. Skupina existuje tři roky, festivalu folk a country hudby Porta se zúčastnila poprvé.

"Jsem z toho tak překvapená, že své pocity neumím vyjádřit ani v češtinu, kterou se teprve učím, ani v nizozemštině," sdělila kapelnice van Schaijková.

Vítězný soubor obdržel kytaru Furch Blue, možnost nahrávání singlu ve studiu Chevaliere Helenky Rytířové, medailonek v Country rádiu, pozvání na festival Trampský širák a nasazení písničky do hitparády Česká 12 v České rozhlase.

Cenu poroty si z Řevnic odnesl bubeník skupiny Ornament Štěpán Kočárek, Cenu Obce spisovatelů za nejlepší text Slávek Maděra ze skupiny VilMa, která zároveň obdržela Cenu diváků. Cenu Country rádia vyhrála se svou humornou tvorbou zpěvačka vystupující pod jménem Blondýna.

Soutěž se v některých oblastních kolech konala tradičně před porotou ale v některých kolech kvůli omezení koncertní činnosti hodnotila porota soutěžící ze zaslaných videonahrávek kapel a interpretů. Celkově se přihlásilo 112 soutěžících. Videonahrávky posuzovaly odborné poroty oblastních kol a podmínkou bylo video bez úprav, tedy jako by se hrálo před porotou.

Do finále Porty postoupilo deset finalistů a devět semifinalistů.Vedle autorské soutěže nabídl 55. ročník Porty zaplněnému hledišti s několika stovkami posluchačů také recitály, na kterých jako hosté vystoupili Roman Horký a Kamelot, Jiří Dědeček, Věra Martinová, Robert Křesťan a Druhá tráva, Žamboši, Epydemye, Zelenáči a další.

Porta vznikla v roce 1967 v Ústí nad Labem, odkud musela v době normalizace odejít. Pak se konala na mnoha místech v Česku a nakonec našla zázemí v Plzni. Od roku 2008 je republikové finále v lesním divadle v Řevnicích u Prahy. 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související