Vláda kvůli koronaviru zavede zákaz nočního vycházení. Obchody musí v neděli zůstat zavřené

27. říjen 2020 07:11

Vláda rozhodla o zákazu nočního vycházení mezi 21.00 a 4.59 ráno. Zákaz platí od středy 28. října do půlnoci v úterý 3. listopadu. V neděli nově platí zákaz maloobchodního prodeje, ve všední dny musí obchody zavírat už ve 20.00. Vláda zakazuje také prodej na tržištích, výjimku ale mají farmářské trhy. Firmy by podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) měly přejít na práci z domova tam, kde je to možné.

Češi nebudou moci od středečního večera (28. 10.) opustit domov mezi 21.00 a 4.59 ráno. Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště. Ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl, že nové opatření má dál minimalizovat počet kontaktů mezi lidmi. „Opatření proti koronaviru se zatím projevila jen velmi nepatrně,“ řekl Prymula.

Nová opatření cílí mimo jiné na akce, které se kvůli uzavřeným restauracím a hospodám konají v domácnostech a lidé při nich porušují vládní nařízení.

„Opatření jsou dostatečně tvrdá. Vzdálenost od domu není tak důležitá, u venčení psů je jasné, že by to mohlo být zneužíváno. Občan bude mít po zastavení policejní hlídkou povinnost prokázat, kam jde,“ uvedl Prymula. Nepůjde podle něj ale vždy o otázku místa, oprávnění lze prokázat i dodatečně. Lidé tak s sebou podle něj nemusí nosit knihu dokumentů. 

V neděli bude podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) zakázán maloobchodní prodej, ve všední dny a v sobotu musí obchody zavírat už ve 20.00, otevřít mohou v 5.00. Zákaz se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou podle Prymuly letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží.

Úplně uzavřeny budou muset být sázkové kanceláře. Květinářství sice zůstanou otevřená, budou moci v nich být ale maximálně dva zákazníci najednou.

Vláda také zakazuje prodej na tržištích kromě prodeje potravin na farmářských trzích. Zároveň se na trzích zakazuje konzumace, stánky by měly být minimálně dva metry od sebe a maximální počet osob by měl být 20 lidí na 400 metrů čtverečních.

Podle Prymuly by také ve veřejných i soukromých podnicích měla být přikázána práce z domu tam, kde je to možné. V České republice nemají na práci z domu zaměstnanci zákonný nárok, zaměstnavatel ji ani nemůže jednostranně nařídit. Pracovník se zaměstnavatelem o ní musejí uzavřít písemnou dohodu nebo tuto možnost sjednat v pracovní smlouvě.

Nemocnice musí podle Prymuly omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu. Nařízení ministerstva zdravotnictví se bude týkat akutní i následné péče. Změny se týkají také lázní. Péče v lázních a rehabilitace se budou poskytovat jen tehdy, pokud je aspoň částečně hradí zdravotní pojišťovny, oznámil ministr Havlíček. Dosud mohly lázně přijímat i samoplátce.

Ministr zdravotnictví okomentoval také možný návrat žáků do školních lavic. „Situace je nepříznivá a ukáže se na sklonku tohoto týdne, jestli budeme moci pustit 1. stupeň,“ řekl. Vláda podle něj uvažuje o tom, že by do škol pustila jen první a druhé ročníky. Prymula nicméně uvedl, že tomu čísla zatím nenahrávají. Prymula původně slíbil, že první stupeň základních škol se pak bezpodmínečně vrátí do lavic. Později ale připustil, že kvůli nelepšící se situaci nebude možné to dodržet. 

Neochota veřejnosti

V domovech seniorů se mají podle Prymuly od příštího týdne začít plošně používat antigenní testy. Pokud odhalí koronavirovou nákazu u více obyvatel, následovat bude testování PCR, tedy výtěr z nosohltanu. Cílem je izolovat pacienty s covidem. Podle statistik roste počet domovů, kde se nákaza objevila. Přibývá také nakažených seniorů, a to v průměru 1600 denně. 

Reprodukční číslo se podle Prymuly stále drží nad hodnotou 1 a zhruba třetina testovaných má pozitivní výsledek. Důvodem je podle ministra neochota veřejnosti se opatřením podřizovat.

„Ve vládě nejsou rozpory u úmyslu prodloužit nouzový stav,“ sdělil Prymula. Jeho konec by znamenal zrušení koronavirových opatření, což kabinet nechce. Je tedy pravděpodobné, že opatření budou platit i dál v listopadu. O prodloužení nouzového stavz bude vláda jednat v úterý.

Kabinet minulý týden jednal přes video čtyřikrát, kvůli hrozbě ochromení lékařského systému rostoucím počtem pacientů s covidem-19 vyhlásil další přísná koronavirová opatření. Od čtvrtka se zavřely kromě výjimek obchody a služby a kabinet také na minimum omezil možnosti setkávání lidí.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio