Vláda od 1. března omezila pohyb mezi okresy, zavřela školy, školky a většinu obchodů. Opatření platí tři týdny

27. únor 2021

Od 1. března se v Česku výrazně zpřísní epidemická opatření. Vláda oznámila omezení volného pohybu osob mezi okresy - výjimky budou od pondělí platit pro cesty do zaměstnání či za lékařem. Uzavřeny budou také školy, školky, dětské skupiny a většina obchodů. „Nechceme, aby v Česku bylo loňské Bergamo. Udělali jsme řadu chyb, ale dejte nám ještě šanci. Musíme tři týdny vydržet a zastavit vir,“ prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO).

Co se mění 

- uzavřené budou všechny školy, mateřské školy, jesle i dětské skupiny. Výjimku budou mít jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému.

- nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Výjimku budou mít jen lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova. Ochranné prostředky musí zajistit zaměstnavatel.

-  respirátor nebo nanorouška je povinná v prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě. V ostatních vnitřních prostorách bude stačit chirurgická rouška.

- končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky místo respirátoru, nanoroušky nebo podobně účinné ochrany dýchacích cest, zakázané jsou i tzv. látkové podomácku vyrobené roušky. V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, mimo obec jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti. 

- zpřísňuje se pohyb osob. Lidé musí zůstávat ve svém okresu, platit ale budou výjimky pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad. Lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí v následujících třech týdnech pobývat. To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření na chatu, bude nutné tam následně celou dobu zůstat. Mezi městskými částmi budou moci lidé přejíždět, platí pro ně stejná pravidla jako pro jeden okres.

- pro cesty do práce mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu lidí.

- návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče.

- na střídavou péči o dítě se bude vztahovat výjimka ze zákazu, vláda doporučuje při dané cestě mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči. Účast na svatbě či prohlášení o registrovaném partnerství bude možné jen v rámci okresu, kde daní lidé bydlí. 

- vycházky a běh přes den budou možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

- otevřené zůstanou i od pondělí potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Vláda nechala výjimku také trafikám, prodejnám krmiv, zahrádkářských a domácích potřeb. Znovu se naopak zavřou papírnictví a prodejny s dětským textilem a obuví, v provozu nebudou moci být ani galanterie a obchody se zbraněmi a střelivem.

- u stravovacích provozů se režim nezmění, dál mohou prodávat přes výdejní okna.

- v zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, mimo obec to bude povinné jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti.

 

autor: jum
Spustit audio