Vláda schválila návrh rozpočtu, schodek bude 111 miliard

21. říjen 2002

Koaliční kabinet Vladimíra Špidly schválil návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 111 miliard 300 miliónů korun. Na tomto deficitu se na nočním jednání shodli zástupci stran vládní koalice a kabinet ho na svém ranním mimořádném zasedání potvrdil. Schodek se z původních 157 miliard podařilo snížit některými škrty ve výdajích a menší úhradou ztráty Konsolidační agentury.

Ministr financí Bohuslav Sobotka předpokládal, že ze ztráty Konsolidační agentury uhradí v příštím roce 60 miliard korun. Na nátlak koaličních partnerů nakonec souhlasil s necelými 19 miliardami. To znamená, že úhrada dluhů transformace se rozloží do dalších let.

Samotný rozpočet je podle ministra Sobotky sestaven poctivě, průhledně. Na rozdíl od předchozích rozpočtů neobsahuje žádné jednorázové mimořádné příjmy. Počítá pouze s těmi, které stát dostane v roce 2003 - letos tomu bylo ještě jinak. "V letošním roce byl státní rozpočet schválen se schodkem 46 miliard korun, ale zahrnoval 53 miliard korun jednorázových neopakovatelných příjmů. Čili pokud bychom rozpočet sestavili poctivě, znamenalo by to, že by letošní rozpočet (na rok 2002) byl schválen se schodkem 99 miliard korun."

Jednoznačnou prioritou rozpočtu pro příští rok je podle ministra financí náprava škod po povodních. Na ni stát vydá celkem 17 miliard korun. Z toho sedm a půl miliardy získá z půjčky od Evropské investiční banky. V roce 2004 si pak od této banky půjčí další čtyři a půl miliardy. Zákon o úvěru musí ještě schválit parlament. Část povodňových škod zaplatí Fond dopravy a Fond bydlení.

Rozpočet podle Bohuslava Sobotky klade důraz i na školství a vědu a také na vstup naší země do Evropské unie. "Pokud jde o prioritu školství, tento návrh rozpočtu počítá s tím, že kapitola školství získává navíc částku 500 milionů korun, která spolu s úsporami, které paní ministryně Buzková našla v rámci kapitoly, jí umožní zvýšit onu tarifní preferenci pro pracovníky ve školství. Pokud jde o prioritu vstup do Evropské unie, návrh počítá s částkou 200 milionů korun na informační kampaň a s částkou přes 700 milionů korun na uskutečnění referenda o vstupu do EU."

Schodky rozpočtů, jak přislíbil ministr financí Sobotka, by se v dalších letech měly snižovat. "Do konce letošního roku vláda začne projednávat rozpočtový výhled na zbytek volebního období. To bude materiál, který bude navrhovat reformu veřejných rozpočtů tak, abychom byli schopni v příštích letech dosáhnout politiky snižování rozpočtového schodku. Materiál bude počítat s tím, že v příštích letech by schodek státního rozpočtu měl být nižší, než schodek v roce 2003."

Nejpozději do pátku musí kabinet návrh rozpočtu odeslat do Poslanecké sněmovny, která o něm bude jednat 7. listopadu.

Podstatné snížení původního rozpočtového deficitu o 50 miliard korun požadovala Unie svobody-DEU. Její úřadující předseda Ivan Pilip považuje nový návrh za lepší než předchozí a věří, že ho podpoří všech deset poslanců Unie svobody-DEU včetně Hany Marvanové. Schodek návrhu rozpočtu 111,6 miliardy, podle Pilipa odpovídá jak prioritám sociálních demokratů a lidovců, tak návrhům unionistů z programového prohlášení vlády. Je podle něho i v souladu s koaliční dohodou.

Logo

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok se ani po změně nelíbí ODS. Podle rozpočtového experta občanských demokratů Martina Kocourka je navržený deficit 111,3 miliardy nadále moc vysoký. ODS proto návrh ve sněmovně nepodpoří, protože je nepřijatelný. Podle něho je takovýto deficit pro republiku škodlivý a měl by klesnout k dvouciferným hodnotám.

autoři: mkp , alh , mta
Spustit audio