Vláda schválila slevy na jízdném pro studenty a seniory. Přijdou na téměř šest miliard

27. březen 2018

Studenti a senioři ušetří od června za vlaky a autobusy. Návrh na zlevnění jízdného v úterý podpořila vláda v demisi. Změna má vyjít stát od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně.

Sleva 75 procent z jízdného v železniční i autobusové dopravě pro studenty do 26 let a seniory od 65 let má platit od chystané změny jízdního řádu 10. června.

„Děti do šesti let budou dál jezdit zdarma, zdravotně postiženým zůstává stávající sleva," dodal premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš.

Dopravci se ale budou moci rozhodnout, na kterých spojích slevy umožní, což souvisí s omezenými možnostmi zvyšování kapacity u vytížených linek.

„Dali jsme možnost, aby dopravce mohl říct, že konkrétní spoj, který už je dnes přeplněný a kde by se kvalita cestování výrazně zhoršila a odehnalo by to plně platící zákazníky, tak tam může slevu neuplatnit. Naopak mezi špičkami to může přilákat zajímavou skupinu cestujících, což jsou právě senioři,“ přiblížil ministr dopravy v demisi Dan Ťok za hnutí ANO.

„Možnost omezení poskytnutí slevy by byla limitována určitým procentem ze všech spojů dopravce," doplnilo pak ministerstvo. Konkrétní procento ještě není dané.

autor: jel | zdroj: ČTK
Spustit audio