Vladimír Mulač o prevenci rakoviny děložního čípku

22. březen 2012

S berounským gynekologem MUDr. Vladimírem Mulačem jsme mluvili o tom, jak lze preventivně předcházet rakovině děložního čípku.

Probírali jsme, jak dochází k přenosu tohoto onemocnění. Povídali jsme si o tom, které viry způsobují rakovinu děložního čípku a jak dlouho obvykle trvá rozvoj tohoto onemocnění. Mluvili jsme o nebezpečnosti rakoviny děložního čípku. A také jsme probírali, jak lze preventivně předcházet tomuto onemocnění.

Rakovinu děložního čípku způsobují některé papilomaviry. Ročně u nás na tento druh rakoviny umírá čtyři sta až pět set žen. Stejné viry mohou způsobovat i karcinomy poševní sliznice, zevního genitálu žen a karcinom penisu. Mohou za čtyři z pěti případů řitního karcinomu u mužů i žen.

Některé studie odhadují, že většina sexuálně aktivní dospělé populace (75-80 %) je v průběhu života vystavena jednomu nebo více typům papilomavirů. Infekce často proběhne bezpříznakově. Některé papilomaviry jsou zodpovědné za tvorbu genitálních bradavic (špičatých kondylomů) u mužů i žen a za přednádorové změny na děložním čípku a rakovinu děložního čípku. Tato infekce vyvolává někdy karcinom vulvy (zevních rodidel) a vaginy, konečníku nebo penisu. Málo se ví, že lidské papilomaviry zodpovídají i za téměř 80 procent nádorových onemocnění označovaných jako zhoubné nádory hlavy a krku.

K nákaze může dojít nejen při pohlavním styku, ale dokonce jen obyčejným polibkem. Vzhledem k tomu, že onemocnění způsobují viry, tak se lidé před ním dostatečně nechrání, i když použijí kondom. Vhodnou prevencí je očkování a pravidelné kontroly u lékaře.

Reprízováno 1. srpna 2012.

Spustit audio