Vladimír Renčín má v rodných Pečkách náměstí a lavičku. Je to dárek k jeho nedožitým osmdesátinám

7. únor 2022, aktualizováno

Vladimír Renčín by se 6. prosince 2021 dožil osmdesáti let. Jeho rodné město mu k narozeninám věnovalo náměstí a na něm lavičku, plnou vtipů tohoto autora. Pečky na Kolínsku zároveň vyhlásily rok 2022 rokem humoru.

Vladimír Renčín, kreslíř, ilustrátor, karikaturista, autor svérázného humoru, neopakovatelné kresby a jedinečných postaviček (Dlabáček, Rambousek, Marie a mnoho dalších) se narodil v roce 1941 v Pečkách a zemřel po delší nemoci 4. října 2017. Přispíval do mnoha periodik, vyšlo několik knih jeho kreslených vtipů, desítky knih také ilustroval. Jeho ilustrace se objevily na obalech gramodesek, na poštovní známce. Planetka objevená roku 1996 byla pojmenovaná Renčín. A kdo nakreslil večerníček O zvířátkách pana Krbce nebo Strašidla na Kulíkově? Ano, Vladimír Renčín.

Kruhová lavička obkroužila starou lípu

Lavička na náměstí Vladimíra Renčína v Pečkách - Bačově je kruhová, pokrytá 26 vtipy z jeho dílny. Vybrali je dárci, kteří na tvorbu lavičky (kromě Města Pečky) také přispěli. Nejlepší způsob, jak si lavičku užít, je posedět a připomenout si moudrý humor Vladimíra Renčína.

„Doba je na houby a my jako bychom zapomněli na heslo ‚s humorem jde všechno líp‘. Přitom český a moravský národ se vždycky dokázal i těmi nejtěžšími časy s pomocí laskavého a chytrého humoru, jehož symbolem je právě Vladimír Renčín, prokousat,“ říká starostka Peček Alena Švejnohová.

První akcí Pečkami vyhlášeného roku humoru je soutěž o nejlepší kreslený vtip. Běží do 28. 2. 2022. Další akce bude město vyhlašovat průběžně a vyzve další města, která mají mezi rodáky slavné satiriky, aby se k iniciativě „2022 - rok humoru“ přidala.

Starostka města při představení lavičky poděkovala manželce, paní Miloslavě Renčínové a mistrovým dětem za podporu celého projektu. Architektovi Janu Drškovi za návrh vzhledu lavičky a dohled nad jeho realizací. Také řemeslníkům, kolegům z radnice a všem dárcům.

Který vtip na lavičce se nejvíc líbí starostce Peček a jak pozměnily zkoušky s papírovým modelem lavičky její konečný vzhled? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio