Vladimíra Dvořáková: Na prezidentku v Bělorusku kandidovala 37letá učitelka s mužem ve vězení

10. srpen 2020

Bělorusko čeká na výsledky prezidentských voleb. „Je to velmi zajímavý případ přechodu od sovětského typu komunismu k autoritarismu,“ komentuje první výsledky politoložka.

Nedělní prezidentské volby v Bělorusku podle odhadů vyhrál dosavadní lídr Alexandr Lukašenko s 80% většinou. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové se výsledek dal očekávat. Překvapila ale předvolební kampaň a účast protikandidátek.

Z nich čněla hlavně 37letá učitelka Svjatlana Cichanouská. „Do kampaně vstoupila proto, že její politicky aktivní manžel byl ve vězení. Převzala jeho úlohu,“ vysvětluje Dvořáková v pořadu Jak to vidí...

Cichanouská získala menšinu hlasů. Podle prvních odhadů asi 6,8 %. „Lukašenko má kontrolu nad kampaní i médii. Cichanouská nemá mnoho šancí na politickou angažovanost. Ale bylo to důležité kvůli opozici,“ odhaduje politoložka.

Od komunismu k autoritarismu

„Bělorusko je velmi zajímavý případ přechodu od sovětského typu komunismu k autoritarismu,“ pokračuje v komentáři pro Dvojku Dvořáková. Lukašenkovi se od roku 1994, kdy se poprvé stal prezidentem, postupně daří získávat moc a eliminovat aktéry.

„Zajímavý byl například moment, kdy kritizoval poslance, že jsou zkorumpovaní. Pak prosadil změnu zákona a pokračoval v kampani proti parlamentním volbám. Tím se mu podařilo výrazně upevnit svou prezidentskou pozici.“

Výsledek letošních prezidentských voleb Dvořáková nepovažuje za překvapení. „Pro Lukašenka to ani nebyla významná výzva.“ Jeho vítězství tak lze považovat za utvrzení autoritářského režimu.

Další témata rozhovoru: důsledky voleb v Polsku; ministr zahraničí USA Mike Pompeo na návštěvě Evropy a Česka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.