Vlak budoucnosti se jmenuje Coradia iLint. U nás by mohl začít vozit cestující v roce 2027

24. květen 2022 12:00

Ve Výzkumném ústavu železničním ve Velimi představily České dráhy a výrobce - společnost Alstom ekologický vodíkový vlak budoucnosti. Ten v současné době už jezdí v Německu. Od roku 2023 se s ním počítá v Itálii a od roku 2025 ve Francii. U nás by se mohl v běžném provozu objevit v roce 2027.

Vlakem budoucnosti se projela i reportérka Soňa Jindrová. K mikrofonu si pozvala generálního ředitele společnosti Alstom pro Českou republiku a Slovensko Dana Kurucze, aby vlak představil:

Ekologický vodíkový vlak Coradia iLint

„Na střeše jednotky jsou zásobníky na vodík. Z druhé strany se nasává vzduch, který se filtruje a uprostřed je palivový článek. V něm dochází k chemické reakci mezi vodíkem a kyslíkem. Je to elektrochemická reakce. Neprobíhá zde spalovaní a nevzniká žádná látka, která by mohla lidem uškodit. A právě naopak, vzniká čistá voda, která se rovná destilované vodě.“

Vzniklá voda se sbírá a slouží pro vnitřní okruh, v zimě slouží k vytápění vlaku v zimě. Malý přebytek, který zbývá, odchází v podob čisté vodní páry do vzduchu.

Coradia iLint je první osobní vlak na světě poháněný vodíkovým palivovým článkem, který vyrábí elektrickou energii pro trakci. Jedinými emisemi, které vlak vytváří, jsou pára a kondenzovaná voda. Vlak může jezdit po neelektrifikovaných tratích. Mohl být využíván hlavně na regionálních tratích bez elektrifikace. Vodíkový vlak dosáhne maximální rychlosti 140 kilometrů v hodině, má větší tažnou sílu, proto je vhodnější pro převoz těžkých nákladů a zároveň se i rozjíždí rychleji,

„Důležité je, že se bez hoření a bez spalovaní vytváří elektrická energie, která přímo pohání elektromotory. Ty jsou umístěné dole u hnacích náprav,“ doplňuje Dan Kurucz.

Na zásobu vodíku umístěnou ve čtyřech nádržích ujede vlak vzdálenost až 1000 kilometrů. Předváděná vlaková jednotka uveze až 150 sedících cestujích, největší typ tohoto vlaku, který má i poschodí, uveze až 516 sedících cestujících.

autoři: Soňa Jindrová , JMys