Vlásenkářka Michaela Holá pomáhá ženám, které přišly o vlasy. Její paruky navracejí úsměv i ztracené sebevědomí

29. září 2020

Michaela Holá vystudovala v Praze obor vlásenkářka-maskérka. Do divadla ale nikdy nenastoupila. Rozhodla se pomáhat ženám, které kvůli nemoci přišly o vlasy. Pracovní diář má plný několik měsíců dopředu.

 

Salon v přízemí domku v Choceradech na první pohled vypadá jako běžné kadeřnictví, místo zákaznic ale uvnitř najdete jen dřevěné hlavy. Výroba paruky trvá i několik týdnů. Přirozeně vypadající pokrývka hlavy vyžaduje jistou ruku a nekonečnou trpělivost.

„Začíná se tím, že si klientku pozvu na konzultaci. Vybereme vhodné vlasy, délku, hustotu. Pošle mi třeba i fotky jak vypadala, než přišla o vlasy,“ vysvětluje vlásenkářka Michaela Holá. „Já si potom vezmu míry, přenesu je na dřevěnou hlavu a vytvořím si monturu, což je čepička, na kterou se potom pomocí uzlíků připevňují vlasy.“

Výroba kvalitní paruky chce svůj čas. Dřevěné hlavy mají nekonečnou trpělivost

Vlasy se vytahují ze svazku speciálním háčkem a po jednom až dvou vlasech se připevňují do uzlíku. „Já si potrpím na to, aby to bylo pečlivě udělané a vypadalo to přirozeně,“ usmívá se Michaela Holá. Pracuje pouze s pravými lidskými vlasy. Paruky z umělých vlasů by se nevyplatily. Práce je totiž stejná, ale umělé vlasy nevydrží tolik, co vlasy pravé. Vytvořit přirozenou paruku trvá zhruba 25 dnů, při správné péči ale vypadá dobře i několik let.

Michaela Holá je ráda, že dělá práci, která ji baví a nabíjí energií. Ženám s onkologickým onemocněním a alopecií připomíná, že krásné jsou na nich nejen vlasy, ale také oči a další části těla. „Vlasy vyřeším já,“ směje se. „Když se vyhotoví paruka a nasadí se, tak ženy vykvetou.“

Čtěte také

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.