Vodní elektrárna Orlík prošla údržbou, raritou je speciální tlakovzdušný vypínač

1. červenec 2014

Největší česká klasická vodní elektrárna Orlík na řece Vltavě je po pravidelné údržbě. Specialisté prošli místa, kde při provozu proudí 150 metrů krychlových vody za sekundu. Testy prošla i část turbín, které ročně vyrobí elektřinu pro více než 150 tisíc domácností na pomezí středních a jižních Čech.

Polovina vodní elektrárny Orlík byla kvůli plánovaným opravám ještě před pár dny bez vody. Odborníci prošli hlavně místa, kudy proudí voda ke kaplanovým turbínám.

Pokud jede elektrárna naplno, prochází jí tolik vody, že by byl 50metrový bazén plný za pět sekund. Opravy trvaly několik týdnů.

V Orlíku vyrábí elektřinu čtyři turbogenerátory. Mimo provoz byly dvě ze čtyř soustrojí elektrárny. Odborníci kontrolovali i tlakovzdušná zařízení a řídicí systémy. Co se týče generátorů, podle vedoucího elektrárny Orlík Pavla Synka je nejlepší paradoxně ten nejstarší:

„Statisticky vzato nejvíce bez problémů je nejstarší mašina, která má od generálek nejvíce naběháno. Je to mašina TG1. Má teď sice jeden problém, který je jenom její, ostatní stroje ho nemají, výrazně nás ale neomezuje. Stroj je sice nejstarší, ale generální opravy se na něm prováděly nejdéle. Tehdejší montéři si s tím mohli vyhrát. Byl na to čas a prostor. Dodavatelský model té doby nahrával vysoce kvalitní práci.“

Údržba byla unikátní příležitostí pro fotografy a kameramany. Ti tam natáčeli a fotili materiál pro virtuální prohlídku elektrárny, kterou možná zveřejní už letos na podzim na internetu.

Davy zvědavců míří

Podle Pavla Synka mají na Orlíku jednu raritu. Jde o několik desítek kilogramů vážící speciální tlakovzdušný vypínač:

„Tyto vypínače tu fungují jako na posledním místě v České republice. Nikde v Česku už nefungují. Dokonce je nemá ani zastoupení výrobce. A moc stojí o to, abych jim jeden vypínač přenechal. Prozradili mi, že je to mezi vypínači takový Rolls-Royce, a kdyby ho dneska firma AVB vyráběla, byl by neprodejný pro příliš velkou pracnost. Je to trošku rarita při vypínání. Je to rána jako z děla. Už jsme si na to zvykli, ale je to trošku takový hlučnější výstřel.“

Vodní elektrárna Orlík je stěžejním článkem vltavské kaskády, loni dodala do sítě přes 550 milionů kilowatthodin elektřiny.

Spustit audio