Vodovodní potrubí v Hostivici u Prahy se rekonstruuje bezvýkopovou metodou. Odběratelé vody to vůbec nepocítí

19. duben 2023 14:00

Vodohospodáři opravují v Hostivici u Prahy potrubí. Vodovodní přivaděč propojující pražskou vodárenskou soustavu se systémem na Kladensku a Mělnicku je totiž víc než 50 let starý a je potřeba ho obnovit. Práce sledovala reportérka Karolína Burdová.

Dělníci potrubí rekonstruují bezvýkopovou metodou. Práce jsou proto velmi tiché. Neslyšíte tu žádné bagry ani rány. Dělníci staré železné potrubí opravdu nevykopávají, naopak ho v zemi nechávají, jen ho uvnitř vyčistí.

Stroj, který potrubí čistí, je takový válec s žiletkami a špachtlemi, který díky otáčení odstraní nečistoty. Do starého potrubí pak tažné zařízení natlačí umělohmotnou trubku menšího průměru. Říká se tomu zatahování. Stěna přilne na původní trubku, čímž vznikne vlastně nové potrubí. Celý přivaděč tu zatahují po částech, celkově obnovují 2,6 kilometru potrubí.

Spotřebitelé opravy nepocítí

Tato metoda je podle ředitele společnosti Vodárny Kladno Mělník Josefa Živnůstka levnější a rychlejší než ta klasická, kdy se potrubí vykope a nahradí novým. „My to stihneme v období, kdy jsou menší spotřeby vody ve spotřebičích, lidé nepoužívají tolik vody, nezalévají se zahrádky a neplní se bazény. Takže se úplně vyhneme tomu, že by to spotřebitel poznal. V zásadě tuto stavbu, byť je to takto rozsáhlá stavba, takových investičních nákladů, tak nikdo spotřebitelů z domácností nepozná, že se něco děje," popisuje výhody tohoto způsobu opravy Josef Živnůstek.

Díky tomu, že se nemusí staré potrubí vykopávat, ušetří se při opravě až třetina nákladů. A hlavně, koncový zákazník, tedy domácnosti vůbec obnovu přivaděče nepocítí, vodárny nemusí řešit žádné odstávky, vše zvládnou za plného provozu bez náhradního zásobování. I to ušetří společnosti peníze. A i přesto, že metoda funguje vlastně tak, že je trubka v trubce, průtok vody to nijak neovlivní.

Do konce května chtějí mít vodohospodáři hotový aktuálně opravovaný úsek. A dalších zhruba 5 měsíců pak budou pokračovat na dalších částech přivaděče. Obnova vodovodního potrubí má stát celkem asi 130 milionů korun.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio