Vojenské lesy se připravují na další pyrotechnickou očistu Brd. Kdy začnou, není jasné

7. srpen 2018 10:45

Osm set hektarů lesa ještě zbývá vyčistit v Chráněné krajinné oblasti Brdy od nevybuchlé munice. Skrývá se hlavně v mokřadech, korytech říček a potoků nebo ve skalách, tedy na místech, kde je obtížné munici najít a vyzvednout.

Munice v Brdech zůstala po desítkách let cvičení vojska. Na okraji i hluboko v brdských lesích jsou stále cedule, které varují turisty před vstupem do bývalého vojenského prostoru a upozorňují, že vstup je nejen životu nebezpečný, ale přímo zakázaný.

Brdy jsou ale oblíbeným místem k výletům zejména mezi cyklisty nebo sběrači hub a borůvek. A jak už to bývá, někteří se zákazu drží, jiní ho nerespektují.

„Lidé do Brd chodí. Někteří cedule respektují jiní ne. Chodí tam zejména na lesní plody. Jsou tam borůvky, brusinky nebo houby. Jiní tam chodí proto, že chtějí vidět na Jordánu vojenské bunkry,“ řekl Josef Karas, který je starostou obce Obecnice na Příbramsku, jenž leží na okraji Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Ve vojenské mapě CHKO Brdy jsou dvě území, která zůstala jako vojenské prostory. Pět míst jsou plochy dopadové, kam dopadala munice, což je téměř 1500 hektarů lesa, tedy 11 procent celkově čištěné lochy. Toto území se čistit nebude, protože to není technicky možné. Munice je totiž i pět metrů pod zemí. K vyčištění teď zbývají plochy, jenž obnáší 800 hektarů těžko přístupného terénu.

V těžko přístupném terénu není možné munici zlikvidovat

„Na těchto místech nebylo možné provézt pyrotechnickou očistu, zejména proto, že se jedná o vodní plochy, jsou to fyzicky nepřístupné prostory s vysokou hustotou porostu, jsou to skály či mokřady. Jedná se ale také o prostory lesních školek,“ uvedl mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Jindřich Plescher.

Vojáci, kteří už většinu území vyčistili, teď podle armádního mluvčího předávají dokumentaci k dalšímu čištění vojenským lesům. Každé z těchto míst se bude ještě zkoumat, prohledávat a hledat řešení, jakým způsobem tato místa vyčistit. Vojáci už prošli území o rozloze větší než 12 tisíc hektarů a našli téměř 10 tisíc kusů nevybuchlé munice.

Kdy očista zbývající části Brd začne a kdy skončí, ale není zatím jasné.

autoři: Radek Duchoň , jik
Spustit audio