Vojenské muzeum Pearl Harbor v Loučce na Zlínsku připomíná japonský útok na americkou základnu

5. září 2021

Vojenské muzeum Loučka - Pearl Harbor se nachází v nově postavené budově uprostřed obce Loučka nedaleko Vizovic na Zlínsku. Jedná se o jedinou expozici ve střední Evropě, které se věnuje japonskému útoku na americkou základnu Pearl Harbor na ostrově Oahu na Havaji.

Expozice zohledňuje čtyři hlavní aspekty. „První je historie Loučky, Valašska i okresu Zlín v době druhé světové války. Máme tu mimořádné exponáty, které nejsou nikde jinde k vidění. Například jsou tady věci po rumunské armádě, které jsem neviděl ani v Muzeu ministerstva obrany v Praze. To mě úplně šokovalo,“ říká zakladatel muzea Josef Kořenek.

Dále jsou tu vystaveny předměty po maďarské armádě. „Maďaři byli spojeni s německou armádou, a tak tu nocovali. Lidé je tu museli nechat přespat. Rumunská armáda byla na našem území jen velmi krátkou dobu, takže těch věcí po nich moc nezůstalo. Mám tady fantastické věci od beden až po osobní věci některých vojáků. Byli tu návštěvníci ze Slovenska a byli fascinovaní tím, co tu po maďarské armádě v muzeu máme,“ dodává Josef Kořenek.

Další část muzea je věnovaná útoku na Pearl Harbor. „Tím se zabýváme i proto, že hledáme potomky Čechoslováků, kteří bojovali na Pearl Harboru. Máme zatím sedm jmen, to nikdo z našich historiků zatím nezkoumal. My jsme se spojili s jejich rodinami, shodou okolností všichni přežili.“

Vojenské muzeum Pearl Harbor

Třetí část muzea je zaměřena na roli katolických kněží v době druhé světové války, ze Zlínského regionu, ale i z celého Československa. „Poslední částí muzea je centrum Emila Kapouna, ve kterém se snažíme o otci Kapounovi mluvit v širších kontextech, protože to je člověk, který pochází z našeho národa, a je dobré, aby lidé o těchto mimořádných hrdinech věděli,“ uzavírá Josef Kořenek.

První útok japonských vojsk

Prvnímu útoku na Pearl Harbor velel kapitán Micuo Fučida. Ten, který křičel tora, tora, tora, a který za tento útok dostal vyznamenání od císaře Hirohita. Zázračně přežil shození atomové pumy v Nagasaki. Když skončila druhá světová válka, byl šokovaný tím, jak se Američané chovali k japonským zajatcům. Že dodržovali ženevské konvence a podobně. „Ptal se, jak je to možné. A oni mu řekli, protože my máme Boha. Fučida začal číst Bibli, stal se křesťanem, dokonce se stal kazatelem a byl prvním příslušníkem japonské armády, který jel na Pearl Harbor omluvit se za útok,“ uzavírá vyprávění zakladatel muzea.

Exponáty v muzeu

Muzeum není přístupné denně, termín návštěvy si ale zájemci mohou domluvit předem na adrese info@vojenske-muzeum.cz. Důležitý je také facebook, kde jsou každý měsíc vypsané termíny, kdy je možné unikátní muzeum navštívit.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio