Vojtěch Filip: Není normální, aby pro malé eseróčko byla stejná daň jako u nadnárodní korporace

Komunisté se zapojí do diskuse o plánovaných změnách důchodů. Dohodli se na tom předseda KSČM Vojtěch Filip s premiérem Andrejem Babišem. Jak si komunisté představují důchodovou reformu? Na to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odpovídá Vojtěch Filip.

„Jednání komise pro spravedlivé důchody nereprezentuje po delší době jednání žádný výsledek, který by vedl k nějakému rozhodnutí,“ vysvětluje Filip důvody, proč navrhl premiérovi pracovní skupinu, ve které by odborníci z KSČM navrhovali změny včetně případných výpočtů. 

Čtěte také

Podle Filipa systém, který je nyní nastaven, nebude po roce 2030 zaručovat výplatu důchodů a musejí se hledat zdroje prostředků a garance, že systém bude dlouhodobě udržitelný. 

Moderátor Tomáš Pancíř v té souvislosti připomíná, že Vojtěch Filip už dříve uvedl, že není potřeba spěchat se změnou systému, ale že je potřeba změnit daně, aby byly spravedlivější. Co tím myslí? 

„Není normální, aby v České republice pro právnickou osobu byla stejná daň pro malé rodinné eseróčko o pěti zaměstnancích jako u nadnárodní korporace,“ zdůrazňuje Filip s tím, že i v ostatních zemích je nadnárodní korporace zvyklá platit mnohem vyšší daně.

A právě to bude chtít prosazovat v navržené pracovní skupině. „Chceme začít u zaměstnavatelů, to znamená oddělit daň u právnických osob,“ dodává. 

K závěru by chtěl dospět už nyní, aby politické strany v roce 2021 mohly předkládat návrhy, které by vedly k nějakému systému. „Tak, aby to byl záměr všech politických subjektů, které projdou do Poslanecké sněmovny,“ říká.

Mohou čeští vojáci či policisté nadále působit v zahraničních misích? A omluví se Vojtěch Filip Milionu chvilek pro demokracii? Podívejte se na celý záznam rozhovoru.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související