Volby v Chlístovicích na Kutnohorsku se musí opakovat. Krajský soud je prohlásil za neplatné

8. listopad 2018 07:08

Někteří obyvatelé Chlístovic na Kutnohorsku budou znovu vybírat obecní zastupitele. O opakování říjnových komunálních voleb rozhodl Krajský soud v Praze. Ten se zabýval stížností několika místních obyvatel na manipulaci s hlasy. Volby prohlásil za neplatné v jednom okrsku s 340 voliči, v druhém podle závěru soudu žádné nesrovnalosti nebyly.

Podle soudu jsou do výsledků voleb v obci započítané hlasy minimálně 7 voličů, kteří se hlasování prokazatelně nezúčastnili. Soud také potvrdil, že k manipulaci došlo v souvislosti s přenosnou volební schránkou. Někdo do nich údajně hodil i hlasovací lístky lidí, kteří návštěvu okrskové volební komise neobjednali. „Já osobně za tím vidím boj o místo starosty v obci,“ říká stávající starosta Chlístovic Jaroslav Duda (KSČM).

Podle názoru soudu byly hlasy až devíti lidí využity vždy ve prospěch celé strany. Podle soudu tak dotyčná strana získat 105 až 135 hlasů navíc. "Nelze s jistotou prokázat, které subjekty měly z těchto manipulací prospěch, ovšem k manipulaci došlo přinejmenším s vědomím členek okrskové volební komise, a došlo tak ke zcela zásadnímu porušení volebního zákona, neboť nebyl zajištěn výkon všeobecného, rovného a přímého volebního práva tajným hlasováním," uvedla v usnesení soudkyně Věra Šimůnková.

V Chlístovicích žije zhruba 740 obyvatel. V seznamu bylo podle webu volby.cz  celkem 607 voličů, vydáno bylo 429 obálek. Pět mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu získala vítězná KSČM, čtyři mandáty místní sdružení Rozvoj pro všechny vesnice. Po třech mandátech získalo Sdružení nezávislých kandidátů a Sdružení nezávislých kandidátů spojených osad.

autor: Michal Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio