Volební místnosti se zavřely. K urnám zatím dorazila zhruba čtvrtina Středočechů

5. říjen 2018 13:19

Česko má za sebou první den komunálních voleb a hlasování do třetiny Senátu. Ve středních Čechách lidé odevzdávali své hlasovací lístky v 2 064 volebních místnostech.  K urnám v kraji dorazilo mezi 20 až 30 procenty voličů. V sobotu se volební urny otevírají v 8:00 a zavírají ve 14:00. 

Ve středních Čechách se účast pohybuje mezi 20 a 30 procenty. Větší zájem o volby byl v Benešově a Kolíně, kde přišlo k urnám shodně 29 procent voličů. Beroun s Nymburkem hlásí 27 procent, Příbram a Rakovník shodně 24 procent, Mělník 23 procent a v největším krajském městě Kladně dosud odevzdalo svůj hlas 22 procenta lidí. 

Komunální volby v Kladně

V Trubíně na Berounsku, Poděbradech a Zdibech obyvatelé nerozhodují jen o novém vedení měst a obcí, ale také v referendech. V Trubíně odpovídají na otázku, zda se má obec připojit k sousednímu městu Králův Dvůr, v Poděbradech zda chtějí postavit městský plavecký bazén a ve Zdibech je hlavním tématem výstavba nových průmyslových hal. 

Ve Zdibech nedaleko Prahy rozhodují místní kromě nového zastupitelstva také v referendu. Mají se vyjádřit k plánované výstavbě průmyslových hal u dálnice

Mezi prvními dorazil do volební místnosti v Průhonicích premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s manželkou Monikou. Výsledek senátních voleb, v nichž se ženou rovněž odevzdali hlas pro obvod Benešov, odhadovat nechtěl. "Já budu spokojen, když vyhrajeme Prahu, to je hlavní cíl, prestižní záležitost," řekl Babiš.

Šéf sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček odevzdal hlas v Mladé Boleslavi, kde svým jménem uzavírá kandidátku ČSSD do zastupitelstva města.

Ve Všetatech na Mělnicku, které jsou známé jako rodiště studenta Jana Palacha, dorazilo před 16 hodinou k urnám jen 10 procent voličů. "Před čtyřmi lety to bylo celkem 25 procent, což bylo nejméně z celého Středočeského kraje," připomíná redaktor Českého rozhlasu Radek Duchoň.

Volební komise ve Všetatech na Mělnicku

Střední Čechy jsou tradičně krajem s největším počtem volebních okrsků. Své hlasy pro komunální politiky odevzdávají ve 2 064 volebních místnostech.

O křesla ve vedení středočeských měst a obcí letos usiluje téměř 30 tisíc lidí. Je to zhruba o dva tisíce uchazečů méně než při minulých volbách před čtyřmi lety. 

V desítkách obcí, třeba v Krakovci na Rakovnicku nebo Bukovně na Mladoboleslavsku je jen jediná kandidátka, na pěti místech kraje - Děkově na Rakovnicku, Kadlíně na Mělnicku, Klukách u Mladé Boleslavi, Roblíně nedaleko Prahy a Litichovicích na Benešovsku se místním nepodařilo sestavit kandidátku vůbec a volby tu nemají. 

V části středních Čech se volí také do Senátu. Nové senátory budou vybírat lidé z obvodu Mladá Boleslav, Benešov, Litoměřice - kam spadá část Slánska, a Rokycany, kam patří například Zaječov, Drozdov nebo Broumy. 

Interaktivní kandidátky: proklikejte si, kdo kandiduje, kdo obhajuje a kdo přestoupil

Na volby budou dohlížet krajští úředníci. "Budeme kontrolovat vybavení volebních místností a zásady hlasování. To znamená, zda volič správně prokazuje před komisí svou totožnost a občanství, zda skutečně odejde za zástěnu upravit hlasovací lístek a podobně," uvedla Eva Jůzová ze středočeského krajského úřadu. 

autoři: jum , Lukáš Sapík
Spustit audio