Volejbal v Benátkách nad Jizerou oslavil devadesáté narozeniny

30. září 2021

Volejbalový klub v Benátkách nad Jizerou slaví letos devadesátileté výročí. První mužské družstvo zde vzniklo už v roce 1931. Současný tým začali budovat po roce 1990.

Benátečtí volejbalisté měli velký důvod k oslavě. Klub si připomněl devadesáté narozeniny své existence. Středočeši přitom v nejslavnějším období hráli dokonce extraligu. Ve své nejlepší sezóně pak obsadili mezi domácí elitou páté místo.

"Když jsem tam poprvé přišel, tak jsem ani nevěděl, že Benátky mají asi 8 000 obyvatel. To je prostě unikát, že takovéhle město hrálo extraligu a my jsme tenkrát skončili pátí. Benátkám hrozně fandím, celá rodina Němečků tam dělá super práci a super propagaci města," říká bývalý reprezentant a aktuálně blokař liberecké Dukly Jakub Veselý, který jednu sezónu benátecký dres oblékal.

Tým extraligových hráčů

Volejbal ve městě nad řekou Jizerou skutečně táhne rodina Němečkových. Nejstarší Václav býval prezidentem klubu a byl u postupu mezi elitu. Když se ohlíží zpět, extraligové působení po letech stále vnímá jako pohádku: "Když to vezmu zpětně, tak to byla pro mě pohádka. Povedla se tady parta, byli mezi tím i moji synové, které jsem vychoval a postupně se tady sešla solidní hráčská sestava."

Tahle parta táhla Benátky prakticky z nejnižších pater volejbalové scény až vlastně na vrchol. "Postupně jsme se z krajského přeboru dostávali přes třetí a druhou ligu do prvmí ligy a v sezoně 2004/2005 jsme postoupili až do extraligy.

Maskot VK Benátky - bazilišek

Po dvou letech sice Středočeši nejvyšší soutěž opustili, znovu se ale do ní vrátili. To současný klubový šéf Vladimír Němeček jako hráč začínal právě v krajském přeboru. V tu chvíli ani netušil, kde se cesta týmu zastaví. "Když jsme začali hrát kraj, tak jsme netušili, že vůbec můžeme do extraligy postoupit. My jsme to hráli, protože nás to bavilo," vzpomíná současný vedoucí klubu na největší úspěch.

Extraligu už sice benátečtí volejbalisté v současné době nehrají, ale klub stále jede naplno, jak si můžete poslechnout v reportáži.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio