Voliči rozhodují o složení Senátu

25. říjen 2002

Úderem 22. hodiny se uzavřely volební místnosti a skončil tak první den doplňovacích voleb do třetiny Senátu. Voliči mohou rozhodovat i v sobotu od 8 do 14 hodin. Svými hlasy ovšem také nepřímo ovlivní lednovou volbu prezidenta republiky, kterého pravděpodobně budou opět vybírat senátoři spolu s poslanci. Šance schválení přímé volby hlavy státu do tohoto termínu je totiž malá.

Průběh hlasování je zatím klidný - mnoho voličů ale v pátek k urnám nepřišlo. Může za to nejspíš nepříjemné počasí i brzký odjezd mnohých na prodloužený víkend. Lidé v místech postižených srpnovými povodněmi se netají tím, že v současnosti mají jiné starosti. K volebním urnám tak přišly především starší ročníky, které svou účast považují za občanskou povinnost. Mizivý zájem o senátní volby mají zatím Češi v zahraničí. V těchto volbách přitom mají lidé možnost mimo jiné nepřímo ovlivnit lednovou volbu prezidenta republiky.

Volební místnosti byly v pátek otevřeny od 14 do 22 hodin. O přízeň usiluje 167 kandidátů v 27 obvodech, v nichž třetině nynějších senátorů končí šestiletý mandát. Většinu z uchzečů vyslalo do voleb 31 politických stran hnutí a koalic, na seznamech je také jedenáct nezávislých kandidátů.

Složení Senátu se na rozdíl od Poslanecké sněmovny obměňuje každé dva roky - vždy z jedné třetiny. Volí tedy pokaždé přibližně třetina lidí, v těch obvodech, kde ten jejich senátor končí. Na rozdíl od červnových parlamentních voleb je na každém lístku vždy jen jedno jméno, které volič už nebude nijak kroužkovat či jinak upravovat. Lístek se svým kandidátem pouze vloží do obálky, kterou dostane ve volební místnosti, a poté do volební urny.

Svými hlasy ovšem také ovlivní lednovou volbu prezidenta republiky, kterého budou vybírat senátoři spolu s poslanci. Stranám vládní koalice jde ve volbách o udržení nadpoloviční většiny v Senátu. Jejich kandidáti by pro to museli zvítězit v 16 z 27 obvodů.

V sobotu se bude volit od 8 do 14 hodin. Samuel Truschka z ministerstva vnitra potvrdil, že vše je připraveno, tak jak má být. "Při přípravě voleb do třetiny Senátu jsme nezaznamenali žádné závažnější problémy, takže doufáme, že volby proběhnou v pořádku," ujistil.

K volbám do Senátu se chystá i úřadující prezident Václav Havel. Kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, kdy lékaři nasadili antibiotika a doporučili zrušit dnešní pracovní program, půjde ale prezident k volbám o den později, než plánoval. "Raději jsme preventivně zrušili program i na pátek, to znamená, že pan prezident půjde volit v sobotu v poledne," informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Pokud někdo, zejména kvůli svému zdravotnímu stavu, nemůže do volební místnosti přijít, stačí požádat okrskovou komisi o pomoc. Ta za ním pošle své členy s přenosnou volební schránkou a volbu mu tak umožní. Do Senátu mohou volit každé dva roky i Češi žijící v zahraničí. A to ve volebním obvodě podle vlastního výběru. V České republice na rozdíl od nich mohou hlasovat pouze ti, kteří mají v daných obvodech trvalé bydliště.

Pokud v prvním kole, tedy tento týden, nedostane žádný z kandidátů více jak polovinu hlasů, nastupují dva nejúspěšnější do kola druhého. To se uskuteční 1. a 2. listopadu.

autoři: mkp , mta , dka
Spustit audio