Votice pro mě mají opojnou atmosféru, prozradil divadelní principál Milan Hein

4. březen 2017

Herec a divadelní ředitel Milan Hein si už před lety zamiloval Bretaň – se svým partnerem tady trávil dovolenou. To ještě netušil, že si svůj kus Bretaně postaví za pár let ve středních Čechách. A že si to místo oblíbí minimálně stejně jako Francii. O svém kamenném domě v bretaňském stylu, který stojí ve Vrchotových Janovicích, si s Milanem Heinem povídal Pavel Vítek.

O místě, kde by mohl trávit volný čas, už nějakou dobu uvažoval. „Roky jsme s Martou Kubišovou jezdili do Řecka. Kubišová nejraději lehala u bazénu a nikam se jí nechtělo. A já jsem si uvědomil, že bych se takhle taky chtěl vyvalovat, jenom někde blíž v Česku,“ směje se. Od nápadu k uskutečnění vedla celkem přímá cesta – přes muzikál Touha jménem Einodis, který uvádí Milanovo divadlo Ungelt. Einodis je vlastně Sidonie pozpátku a právě o baronce Sidonii Nádherné inscenace pojednává. Díky přípravám na muzikál trávil celý tým hodně času na zámku, kde Sidonie žila. Na zámku Vrchotovy Janovice.

„Výjimečně mě to tady okouzlilo. Třeba park – tam je dodnes znát existence baronky. Zamiloval jsem si ale celé okolí.“ Místní mu pořád rádi vypráví příhody, které mají jejich rodiny spojené se Sidonií Nádhernou. „Jsem rád, že díky tomu mezi ně můžu víc zapadnout, nechtěl bych být jenom nějaká náplava z Prahy,“ vysvětluje a dodává, že tady rád tráví většinu volného času. Den na venkově začíná v bazénu a končí v sauně. Obojí bylo prý při plánování domu podmínkou.

Milan Hein se ale taky rád vydává do okolí. „Miluju cestování vlakem, rád jezdím třeba do Sedlčan do kavárničky na náměstí číst si noviny. Ta trať je nádherná, je ještě z doby Rakouska Uherska. Tam jedeš a kolem vidíte ovce, daňky. To mě jako městského člověka úplně odzbrojuje.“ A podobně ho prý okouzlují třeba taky Votice, mimo jiné místní židovský hřbitov. „To město má pro mě opojnou atmosféru.“

autor: sap
Spustit audio