Vrása v krajině ukazuje, jak vznikala pohoří. U Petrovic na Ústecku je v lese krásně viditelná

23. květen 2020

V lese u Petrovic, jen kousek od silnice, která vede z Ústí nad Labem do Německa, se nachází úchvatná geologická zajímavost. Je stará stovky tisíc let a pozoruhodná je nejen pro geology. Takzvaná Petrovická vrása překvapí i obyčejného laika a bavit bude dokonce i děti.

Učili jsme se to ve škole. Jak se kdysi dávno v důsledku velkého geologického tlaku zemská deska prohnula a udělala vlnovku. A vytvořilo se tím vrásové pohoří. Vznikly tak třeba Himaláje i Alpy. A stejným způsobem vznikaly i menší geologické útvary, které najdeme i v české krajině. Třeba u Petrovic na Ústecku.

Petrovická vrása je zvlněná, do země zapuštěná ulička, orámovaná dvěma skalnatými stěnami. „Je to takové kamenné esíčko, které vystupuje nad povrch,“ říká znalec místní krajiny Jiří Svoboda. Celá vrása je mnohem delší, ale pro laika je nejzajímavější právě to zhruba 45 metrů dlouhé esovité prohnutí. Geolog by útvar v lese u Petrovic popsal jako ortorulu.

K vráse je možné pohodlně dojít od silnice, která vede skrz Petrovice a směřuje k německým hranicím. Geologická zajímavost je od ní vzdálená jen asi 250 metrů. Pokud byste ji v mapě nemohli najít, držte se jednoduchého vodítka. „Vlastě hned naproti vráse roste památná líska turecká, která je zanesená ve všech mapách. Navíc ji dobře najdete i v zimě, protože je porostlá stálezeleným břečťanem,“ popisuje Jiří Svoboda.

Skály jsou v tomto místě vidět i ze silnice. Ale aby vám Země ukázala svou do dvou zatáček zahnutou vrásku, musíte přece jen přijít blíž. „Dětem se tohle místo jako cíl výletu bude určitě líbit. Mohou se do vrásy schovat a probíhat v ní z jednoho konce na druhý.“

Něco takového vám geology mnohem více ceněná vrása nad hradem Rýzmburkem na Teplicku nenabídne. Na té sice můžete obdivovat nezvykle převrácené, tektonickou činností pozměněné horniny, ale nepobavíte se. Zato Petrovickou vrásu ocení i laik. A v albu každého turisty se budou její snímky pěkně vyjímat.

 

Spustit audio