Vrátil knihovně peníze, projevil lítost a k soudu nemusí. Žalobkyně pozastavila kauzu exředitele Georgieva

2. říjen 2020 09:49

Bývalý ředitel Středočeské vědecké knihovny Robert Georgiev se podle serveru SeznamZprávy přiznal k tomu, že platil svou sestru, kamarádku a registrovaného partnera za neodvedenou práci. K soudu ale nemusí. 

Žalobkyně jeho stíhání podmíněně zastavila, což lze v případech, kdy nejde o závažný zločin a pachatel dosud nespáchal žádný trestný čin. Znamená to však, že se Georgiev musel přiznat, jinak by totiž nemohl vyváznout bez soudu, píše server.

Bývalý ředitel krajského úřadu a člen ČSSD Gergiev uzavřel jako ředitel knihovny smlouvy se svou sestrou, partnerem a kamarádkou. Platil jim desítky tisíc měsíčně za práci, kterou podle serveru neodevzdávali.

Stíhání bylo koncem září podmíněně zastaveno. "Tento institut vyžaduje doznání, plné nahrazení škody a složení peněžité částky na pomoc obětem trestných činů, k tomu je pak stanovena i zkušební doba," uvedla státní zástupkyně Gabriela Turková, která policejní vyšetřování dozoruje.

Georgiev podle informací SeznamZpráv zaplatil 670 000 Kč, o které knihovnu smlouvami pro své blízké připravil. Také projevil lítost a do protokolů uvedl, že se snažil vést knihovnu, aby byla moderní a fungující. Ale že mu, jinými slovy, funkce přerostla přes hlavu, píše server.

V knihovně loni zasahovala policie současně se zásahem na středočeském krajském úřadu. Prověřovala pracovní smlouvy s externisty, na jejichž základě Středočeský kraj vyplatil za externí služby údajně pět milionů korun ročně. Hejtmanství to odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly. Odbor interního auditu prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy s externisty v souladu s platnými normami.

Policisté případy rozdělily na kauzu knihovny a poradenských smluv přímo na krajském úřadu. Zatímco první část kolem Georgieva se uzavírá, na druhé stále pracují a podle serveru není vyloučeno, že začnou stíhat ještě někoho dalšího. "Je i nadále vedeno prověřování," dodala žalobkyně.

zdroj: ČTK
Spustit audio