Vratislav Ebr uvařil dršťkovou polévku

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vařili v Pochoutkách s knihkupcem, nakladatelem a sepisovatelem Vráťou Ebrem milovanou polévku Jana Nerudy. Jeho nejoblíbenější byla dršťková polévka, a tu jsme naučili i vás.

Povídali jsme si o tom, kam na ni básník Jan Neruda v Praze v 19. století chodil, jak se sbírají bonmoty o jídle, jestli se dá číst mezi regály v knihkupectvích nebo jak se likvidovaly Spisy Klementa Gottwalda. Dozvěděli jste se také, odkud k nám přišel recept na dršťkovou polévku.

Dršťková polévka:
600 g mražených hovězích drštěk, 100 g slaniny, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 80 g hladké mouky, 50 g sádla, 1 kořen celeru, 1 kořen petržele, 1 mrkev, mletá paprika, drcený kmín, majoránka, sůl a pepř

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?