Vratislav Ebr uvařil dršťkovou polévku
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vařili v Pochoutkách s knihkupcem, nakladatelem a sepisovatelem Vráťou Ebrem milovanou polévku Jana Nerudy. Jeho nejoblíbenější byla dršťková polévka, a tu jsme naučili i vás.
Povídali jsme si o tom, kam na ni básník Jan Neruda v Praze v 19. století chodil, jak se sbírají bonmoty o jídle, jestli se dá číst mezi regály v knihkupectvích nebo jak se likvidovaly Spisy Klementa Gottwalda. Dozvěděli jste se také, odkud k nám přišel recept na dršťkovou polévku.
Dršťková polévka:
600 g mražených hovězích drštěk, 100 g slaniny, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 80 g hladké mouky, 50 g sádla, 1 kořen celeru, 1 kořen petržele, 1 mrkev, mletá paprika, drcený kmín, majoránka, sůl a pepř
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?