Vratislav Ebr uvařil dršťkovou polévku

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vařili v Pochoutkách s knihkupcem, nakladatelem a sepisovatelem Vráťou Ebrem milovanou polévku Jana Nerudy. Jeho nejoblíbenější byla dršťková polévka, a tu jsme naučili i vás.

Povídali jsme si o tom, kam na ni básník Jan Neruda v Praze v 19. století chodil, jak se sbírají bonmoty o jídle, jestli se dá číst mezi regály v knihkupectvích nebo jak se likvidovaly Spisy Klementa Gottwalda. Dozvěděli jste se také, odkud k nám přišel recept na dršťkovou polévku.

Dršťková polévka:
600 g mražených hovězích drštěk, 100 g slaniny, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 80 g hladké mouky, 50 g sádla, 1 kořen celeru, 1 kořen petržele, 1 mrkev, mletá paprika, drcený kmín, majoránka, sůl a pepř

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka