Vratislav Syrovátka: Jednodenní chirurgie - druhý den jdete domů

11. listopad 2013

Se zástupcem primáře Chirurgického oddělení Nemocnice Mělník MUDr. Vratislavem Syrovátkou jsme mluvili o jednodenní chirurgii.

Probírali jsme jaká onemocnění je možné tímto způsobem léčit. Věnovali jsme se výhodám a nevýhodám jednodenní chirurgie.

Jde o větší komfort pacienta

Jednodenní chirurgie je v Čechách poměrně nový režim organizace chirurgické léčby. Poskytuje pacientům určitou výjimečnost ve velmi krátké době hospitalizace.

Zkráceným pobytem v nemocnici se omezuje předoperační i pooperační stres a zvyšuje se tím i celkový komfort pacienta a zkracuje se rekonvalescence a návrat k normálnímu způsobu života. Pracovní neschopnost bývá krátká.

Operační sál SLF, JCH a ORL

Délka pobytu v nemocnici je maximálně 24 hodin

Oddělení jednodenní chirurgie má malý počet lůžek. Vypadá jinak než klasické chirurgické oddělení, které poskytuje akutní péči. Prostředí je více domácí. Personál má k pacientům osobní přístup.

Délka pobytu na jednodenní chirurgii bývá zpravidla maximálně 24 hodin. Nástup k operaci je v den operace a propuštění je nejpozději druhý den. Další péče je pak ambulantní.

Vratislav Syrovátka při operaci

Jednodenní chirurgie není pro všechny

Jednodenní chirurgie není ale vhodná pro všechny pacienty a ani pro všechny operace. Přichází v úvahu pro jinak zdravé pacienty bez zásadních komplikujících onemocnění.

V režimu jednodenní chirurgie lze operovat zejména laparoskopickým způsobem. Jde o nekomplikovaná onemocnění žlučníku, jako jsou kameny bez zánětu. Dále se jedná o plánované operace slepého střeva, tříselné kýly a kýly stěny břišní.

Nejčastější je operace křečových žil

Jednodenní chirurgií se řeší všechny varianty operací křečových žil dolních končetin, operace hemeroidů nezhoubné nádory kůže a podkoží, některé urologické operace a některá vyšetření vyžadující celkovou anestesii.

Vratislav Syrovátka a laparoskopická operace

Operace se provádí v šetrné celkové nebo lokální anestesii, vždy samozřejmě záleží na konkrétním typu operačního výkonu.

Riziko vzniku infekce je nižší

Nejpozději druhý den je pacient propuštěn do domácí péče zajištěné nejčastěji rodinou nebo s přispěním „home care“ sester. Minimalizuje se tak stres a nepohodlí po operaci.

Kompletní servis je zajištěn i v případě předoperačních či pooperačních komplikací v návaznosti na dobrou dostupnost standardního chirurgického oddělení.

Krátkým pobytem na oddělení jednodenní chirurgie a tím i zkrácením kontaktu s nemocničním prostředím se výrazně omezuje riziko infekce v souvislosti s pobytem v nemocnici.

Zdroj informací: Nemocnice Mělník

autoři: Alima Martinová , Vratislav Syrovátka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.