Vratislav Syrovátka o nové metodě léčby onemocnění žlučníku

13. duben 2012

Se zástupcem primáře Chirurgického oddělení Nemocnice Mělník MUDr. Vratislavem Syrovátkou jsme si povídali o nových chirurgických metodách léčby onemocnění žlučníku.

Mluvili jsme o tom, jakou funkci plní žlučník v těle člověka. Hovořili jsme o problémech, které obvykle mají lidé s touto částí trávicícho ústrojí. Probírali jsme různé způsoby léčby těchto potíží. A věnovali jsme se nové operační metodě N.O.T.E.S., kterou je možné onemocnění žlučníku léčit.

Onemocnění žlučníku a žlučových cest patří k častým onemocněním. Trpí jím lidé ve vyšším věku. Přibývá ale i počet případů, kdy mají tyto potíže mladší jedinci.

Žlučník připomíná svým tvarem hrušku. Je uložený na spodině jater. Skladuje a upravuje žluč, která v játrech vzniká. Je součástí žlučových cest a jeho vývod ústí do žlučovodu, kterým se žluč dostává do dvanáctníku. Většina onemocnění žlučových cest souvisí s nezdravým způsobem stravování.

K nejčastějším onemocněním žlučníku patří cholelitiáza. Při něm dochází k tvorbě kamenů ve žlučníku a žlučových cestách. Obvykle tímto problémem trpí lidé ve věku nad 50 let. V tomto věku se vyskytuje u poloviny žen a třetiny mužů. Typickým příznakem tohoto onemocnění je žlučníková kolika. Projevuje se bolestí, která je nejsilnější v pravo pod žebry a doprovází ji zvracení.

V Nemocnici Mělník léčí onemocnění žlučníku mimo jiné novou hybridní laparoskopickou operační metody N.O.T.E.S. (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery). Principem této metody je vstup do dutiny břišní přes přirozené tělní dutiny, u žen přes pochvu. Výhodou jsou minimální pooperační bolesti a rychlejší rekonvalescence. Ženy mohu jít domů už den po operaci. V břiše zůstává jen pětimilimetrová jizva v pupíku od laparoskopického nástroje. V pochvě rána není vidět ani nebolí.

Výhodou této metody je také snížení rizika vzniku infekcí v ranách i kýly. První evropskou transvaginální operaci žlučníku provedli lékaři ve Štrasburku 1. dubna 2007.

Reprízováno 2. srpna 2012.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.