Vředy na dvanácterníku jsou záludné. Bolest se objeví až delší čas po jídle

8. březen 2023

Problémy se zažíváním mohou být nejrůznějšího původu. Mezi nejčastější příčiny ale patří žaludeční nebo dvanácterníkové vředy. Mají stejnou příčinu, ale problémy se objevují v jiném časovém intervalu po požití jídla. Jejich vznik má přitom většinou podobnou příčinu, a proto se také léčí stejným způsobem – podáváním léků na snížení sekrece žaludeční kyseliny. Jako první pomoc při potížích může posloužit i studené mléko.

Žaludeční vředy jsou velmi nepříjemným onemocněním, ale při potížích s trávením občas zapomínáme, že se mohou udělat vředy i na dvanácterníku. Oba orgány jsou totiž spojeny. Jediný rozdíl je čas, kdy se bolest objeví.

Při žaludečním vředu se někdy ani nemůžete pořádně najíst, protože bolest cítíte okamžitě při požití nevhodné stravy. V případě problémů s dvanácterníkem se bolest objeví až za hodinu a půl po jídle, kdy už se potrava dostane dále do dvanácterníku a začne tam dráždit.

V obou případech je bolest velmi nepříjemná, objeví se pocit nafouknutí v horní části břicha, tlak i zvracení. Bolesti se zhoršují, pokud sníte nějakou tvrdší nebo hrubší stravu, například semínka nebo oříšky, které mohou poškozenou sliznici ještě více porýpat.

Při bolestech se gastroskopii nevyhnete

V případě zhoršujících se problémů a bolesti, která se objevuje i v noci při spaní, je nutné co nejdříve vyhledat praktického lékaře, který postiženého odešle na vyšetření gastroskopií. To ukáže, kde se případné vředy přesně vyskytují. Zároveň se zjišťuje, jestli v trávicím traktu postiženého není nebezpečná bakterie helicobacter pylori, která narušuje sliznici a může vředy způsobovat. Při dlouhodobém výskytu v zažívacím traktu je dokonce rakovinotvorná.

Pokud je tento typ bakterie potvrzen, je nutné ho eradikovat silnou trojkombinací antibiotik. Tím se ale žaludeční nebo dvanácterníkové vředy nevyléčí, pouze se odstraní jejich příčina. Hlavní léčba vředů je pomocí léčiv, které eliminují tvorbu kyseliny žaludeční. Ta při zvýšené sekreci narušuje sliznici a při jakémkoliv menším poškození jí dále rozleptává.

První pomoc mléko

Žaludeční i dvanácterníkové vředy jsou nemocí, pro kterou je možné mít dědičnou náchylnost. Pak je nutné si velmi hlídat stravu a vyhýbat se ostrým a velmi kořeněným pokrmům.

V běžných situacích si ale dvanácterníkové nebo žaludeční vředy způsobujeme často sami - dlouhodobým stresem, nedostatečným spánkem, nepravidelnou stravou, nesprávnou životosprávou, tvrdým alkoholem nebo kouřením.

Pomůže pravidelná konzumace jídel po menších porcích, nepříliš kořeněná jídla a dostatek spánku. Vedle léků na snížení tvorby žaludeční kyseliny (tzv. blokátory protonové pumpy) je velkým pomocníkem mléko. Neutralizuje žaludeční kyselinu a působí jako „nárazník“, který žaludeční sliznici chrání. Pokud někdo trpí intolerancí na mléko, při potížích pomůže alespoň větší množství vody, které žaludeční kyselinu rozředí.

Spustit audio