Vřes, skalník nebo spirea. Na Dušičky můžete vysadit i méně tradiční keře

27. říjen 2017

Blíží se Dušičky. Přemýšlíte, čím ozdobit místo posledního odpočinku našich blízkých? Někdy postačí jen malá změna. Trvale můžou hrob ozdobit vřesy, skalníky, ale i stálezelené barevné pierisy nebo opadavé tavolníky, které dobře drží tvar a velikost.

Rostliny dodávané do zahradních center bývají čerstvě přesazené. Pohlídejte si při nákupu, zda už mají vytvořený kořenový systém. Právě třeba u skalníků (Cotoneaster) se stává, že kořenový bal je velmi bohatý. Taková rostlina má po vysazení problém prokořenit do šířky. Chybí jí voda i živiny a během zimy uschne.

Takovou rostlinu vyjměte z kořenáče. Pokud má jemné kořínky, vyčešte je do stran, připravte si větší jamku a do ní kořeny rozprostřete. Pokud je bal kompaktní, mírným poklepem z něj odstraňte hlínu a rozstřihněte ho na polovinu nebo křížem. Vzniklé části od sebe odtáhněte, vložte mezi ně zeminu a vysaďte, aby se kořeny zase nespojily a mohly prorůstat. Na každém poranění se vytvoří jizva a vyrazí nové kořínky, které budou schopny přijímat vodu a živiny.

Vysadit můžete také pieris, listnatý stálezelený keř z čeledi vřesovcovité. Květy lehce připomínají konvalinku nebo tavolníky (Spiraea), například Spiraea japonica nebo Spiraea japonica ‚Crispa‘. Tyto tavolníky jsou výrazně barevné, zdobí listem i květem. Na jaře je lze seříznout těsně nad zemí, protože zase dorostou, drží tvar i velikost. To s vřesy bývá problém. Pokud vám vydrží, začnou se rozrůstat tak, že nebudete mít to srdce je korigovat a seřezávat. Vytvoří potom dlouhé větve, na kterých rostlina zdobí jen jejich konce.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio