Vroubek

29. červenec 2004

Ten, kdo má u nás vroubek, se u nás něčím špatně zapsal. A my jsme mu jeho špatný čin připsali na vrub. Slova vroubek a vrub pocházejí od sloves roubit a rubat, která mají indoevropský základ remb-, sekat, dělat záseky. Takže do českého příbuzenstva výrazů vrub a vroubek patří slova roubenice a srub, stavby z osekaných kmenů, dále roubík a roub, odseknuté kusy dřeva, ale také rub, původně spodní strana odseknuté kůže, a dokonce i rubáš, což býval nijak neupravovaný, odstřižený, vlastně odseknutý kus látky, který se pak začal používat jako oblečení nebožtíků.

Z cizích slov do příbuzenstva patří německé Rumf, osekaný kmen, a také ruské rubl, původně odseknutý kousek z platidla vyšší hodnoty, tedy ze stříbrného prutu. Slova vroubek a vrub ve významu dluh, závazek a potom také provinění vznikla v dobách počátků účetnictví. Tedy v dobách hodně dávných, protože nějaké účty, záznamy, kvitance lidé potřebovali, hned jak si začali vyměňovat výrobky, začali určovat jejich hodnotu a začali si vzájemně dlužit.

Michal Novotný

Jako první dejme tomu faktury sloužily vruby neboli vrubovky, dřevěné hůlky, do nichž se sekaly, tedy rubaly, zářezy, vruby či vroubky jako svého druhu účetní záznamy. Věřitel měl vrubovku, dlužník měl vrubovku, ty dvě hůlky se přiložily k sobě a do obou se současně na stejném místě udělal vrub či vroubek jako záznam o dluhu, o množství odebraného zboží a tak podobně. Při pozdějším vyrovnání, eventuálně při sporu se vrubovky zevrubně - ano, odtud jsou i výrazy zevrubný a zevrubně - prozkoumaly a všechno bylo jasné.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.