Všech 13 středočeských záchranářů se vrací z karantény do práce

23. březen 2020

Všech 13 středočeských záchranářů včetně ředitele Jiřího Knora, kteří byli kvůli možné nákaze koronavirem v karanténě, se vrací do služby. Zdravotnice, od níž se mohli nakazit, měla druhý test již v pořádku.

ČTK to řekla mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Už v neděli se ukázalo, že záchranáři mají testy na koronavirus negativní. Počítalo se ale s tím, že do druhého odběru zůstanou v izolaci. Nové testy dopadly dobře i zdravotnici, s níž byli v rizikovém kontaktu. Podle dřívějších informací jde o zaměstnankyni pražské nemocnice s částečným úvazkem u středočeské záchranné služby.

"Nákaza COVID-19 se druhým testem nepotvrdila ani i u záchranářky, která pracuje na středočeské záchrance na snížený úvazek, přičemž její první odběr byl na přítomnost viru pozitivní. Všech 13 záchranářů včetně ředitele středočeské záchranky Jiřího Knora se vrací do služby," uvedla dnes Effenbergerová.

Ve středních Čechách je 139 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od neděle jich přibylo 11.

Koronavirem se nakazila například i lékařka z gynekologicko-porodnického oddělení kolínské nemocnice, zařízení proto přijalo mimořádná opatření. Lidé, kteří byli s ženou v rizikovém kontaktu, podstupují testy.

Kvůli nákaze je v Kolíně také dočasně uzavřena pobočka UniCredit Bank, virus byl potvrzen u jedné z pracovnic. Banka kontaktuje klienty, kteří s ní mohli být v úzkém kontaktu, a doporučuje jim zůstat dva týdny v karanténě.

Spustit audio