Vůbec jsem nechápal, jak se mi to mohlo povést, říká vítěz Velké Pardubické

24. říjen 2017
Dopolední host

S koněm No Time To Lose se povedlo Janu Kratochvílovi vyhrát 127. ročník Velké Pardubické. Jak ale mladý žokej přiznává, před závodem panovala spousta otazníků. Do jaké míry ovlivňuje v závodě výsledek jezdec a do jaké kůň? A jak se vybírá, v jakém sedle bude sedět jaký žokej?

„Samozřejmě si uvědomuji, že je to velký úspěch, ale také vím, že za ním stojí spousta práce a spousta času lidí z naší stáje. Takže jim patří také velké díky. Ten kolotoč za Velkou Pardubickou stále běží a dostihy se běhají dál, furt se máme na co připravovat,“ říká mladý svěřenec Josefa Váni.

Právě legendární dostihový jezdec a trenér před závodem prohlašoval, že No Time To Lose je jedním z jeho nejlepších koní. Nebylo ale zřejmé, jak se osmiletý hnědák popasuje s dlouhou a náročnou tratí, která byla i díky počasí extrémní. Jak se ale určuje, kdo bude závodit s jakým koněm?

„Pan Váňa má před sezónou podle výsledků z minulé Velké Pardubické ve výběru třeba 4-5 koní. A ty se rozešlou do čtyř kvalifikací. A podle toho, jak tam uspějí, potom se rozhodne, kteří koně poběží Velkou Pardubickou a kteří poběží třeba rámcový dostih při Velké. A potom už je to na jezdeckém obsazení, kdy jsme ve stáji, tam máme stájovou jedničku, to je Pepa Váňa mladší, a já dělám stájovou dvojku. Takže si koně rozdělíme. A když jich máme víc než dva, tak máme ještě žokeje po republice,“ popisuje Jan Kratochvíl.

U dostihů je také výrazným faktorem umění improvizace. Někdy mají jezdci vteřinu na rozhodnutí, které může rozhodnout o celém závodu. Ve velkých dostizích jako Velká Pardubická, jsou prý už jen samí dobří koně, samotný průběh proto závisí na schopnostech a štěstí.

Jan Kratochvíl, vítěz 127. Velké Pardubické

„Každý dostih se nedá naplánovat, jsou tam různé kolize, pády, volní koně vám můžou křížit cestu. Takže je to i o improvizaci v dostihu. A záleží, jak se kterému žokejovi povede. Někteří žokejové jezdí hodně hlavou a dokážou se tomu přizpůsobit, ale samozřejmě čím víc dostihů máte odježděných, tím větší zkušenosti žokej má. A pak v dostihu může zareagovat, jak potřebuje.“

A jaké byly první myšlenky vítěze Jana Kratochvíla po proběhnutí cílem? „Neuvěřitelný, úžasný. Vůbec jsem nechápal, jak se mi to mohlo povést,“ dodává Kratochvíl.

K jakým zraněním nejčastěji dochází? Jsou dostihy pro koně stresující? Poslechněte si celý rozhovor!
autor: Martin Čuřík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.