Výborného kariéru ukončilo zranění. Byl hráčem, který si víc cenil asistencí než gólů a neměl rád novináře

17. březen 2016

Hokejista David Výborný z Mladé Boleslavi uzavřel svou bohatou kariéru, ve které posbíral mimo jiné osm medailí z mistrovství světa. Ovšem konec to nebyl takový jaký si předsevzal a zasloužil – tedy po play off ve světle reflektorů. Po faulu královehradeckého Bedřicha Köhlera totiž magnetická rezonance u jednačtyřicetiletého kapitána světových šampionů z Vídně potvrdila vážné poranění kolenních vazů.

Kapitán Středočechů chtěl sice kariéru původně ukončit už po loňské sezoně, ale po premiérovém postupu s Boleslaví do play off plány přehodnotil a pod vedením svého otce se rozhodl ještě rok pokračovat.

To už ale teď nehrozí. „Ne, určitě je to definitivní. Moje poslední stanovisko,“ přiznal David Výborný.

S hokejem začínal ve čtyřech letech v rodné Jihlavě. Přes Mladou Boleslav se dostal do Sparty, kde v šestnácti letech uzavřel svou první profesionální smlouvu a premiérově okusil extraligu. Tu s ní pak dvakrát vyhrál a kariéru dohrával od roku 2011 opět v Bruslařském klubu.

Celkem v extralize zasáhl do 672 zápasů a v nich dal 206 branek. Vyzkoušel si ale i působení v zahraničí. Ve švédské lize strávil jednu sezonu a do NHL byl centr nevysoké postavy draftovaný Edmontonem už v roce 1993 jako 33. v pořadí. Angažmá se ale dočkal až na druhý pokus a o sedm let později v barvách Columbusu.

S bilancí 317 kanadských bodů v 543 utkáních, které odehrál za sedm sezon, je dodnes druhým nejproduktivnějším hráčem v historii Blue Jackets. Víc než gólů si však Výborný vždy cenil asistencí.

„Na góly já nikdy nečekám. Já jsem hráč, který nahrává, takže klidně budu mít na konci ročníku těch gólů pět. Vím, že nahrávek budu mít hodně, a tím mužstvu pomůžu,“ říkal Výborný.

Čtěte také

Bylo tomu tak i v reprezentaci, se kterou v 218 zápasech dosáhl svých největších úspěchů. Na MS hrál dvanáctkrát za sebou a byl tak u zlatého hattricku. Celkem dosáhl na pět titulů, stříbro a dva bronzy, který má i z olympijského turnaje v Turíně.

Přesto mu sláva přes hlavu nikdy nepřerostla. Spíš je to rodinný typ, který nestojí o publicitu. „Novináře nemá rád, to je pravda. On celkově nemá rád lidi. Málokdy se mnou chce někam jít. Prostě je radši doma, otevře si láhev vína, kouká na telku a relaxuje,“ přiznala před časem manželka a matka jeho dvou dětí Irena.

A co má v plánu její muž dál? Zatím to úplně neví ani on sám.

autoři: jbk , Radek Šamša
Spustit audio