Vydejte se na tour de Divadlo Spejbla a Hurvínka a poznejte slasti i strasti vodiče loutek. I přes dokonalou zručnost někdy vypadne loutka z ruky, pak začíná velké dobrodružství

Dvojici loutek Spejbla a Hurvínka znají snad opravdu všichni. Dřevěné figurce Spejbla, jehož prvním „vodičem“ byl slavný loutkář Josef Skupa, je už více než sto let. A na kulatou stovku táhne i nezbednému Hurvínkovi. Diváci vídají tuhle nerozlučnou dvojku pravidelně v Divadle Spejbla a Hurvínka v Dejvicích, a to hned v několika inscenacích. Málokdo si ale dokáže představit, jak náročné je takovou loutku vodit.

Loutkoherec totiž musí mít hned několik předpokladů, pouhý talent nestačí. Základem je dokonalá zručnost. Třeba postavička Hurvínka vyžaduje precizní přesnost a celou škálu prstových pohybů, které vodič musí perfektně ovládat. A teď si představte, že stojíte na ochozu ve dvoumetrové výšce a v téměř úplné tmě. No žádná legrace to není.

Umělecký ředitel Divadla Spejbla a Hurvínka, scénograf a herec David Janošek

Abych zjistila víc, vydala jsem se na prohlídku Divadla Spejbla a Hurvínka, kde mě zákulisím provedl umělecký ředitel a také scénograf a herec David Janošek. Prozradil mi spoustu zajímavostí, jako třeba to, proč má téměř každá figurka hned několik dvojníků nebo co se stane, když se Hurvínkovi přetrhne nit.

Odpovědi najdete v dalším dílu podcastu!

Tak příjemný poslech a vzhůru do zákulisí.

Vaše #letajiciredaktorka Sabina

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.