Vyhlídka Na Opyši bývá turisty přímo obsypaná

Z ostrohu u Pražského hradu je krásná vyhlídka na Prahu. Kdysi tu stávalo dělo, které v poledne vystřelilo, aby si lidé mohli seřídit hodiny. Dojít sem můžete východní branou Hradu s vojenskými strážemi po stranách. Nebo po Starých zámeckých schodech či Jižními zahradami Hradu (v sezoně). Nebo ulicí Na Opyši, z Klárova.

 

„Opyš je termín geomorfologický,“ říká historik architektury Zdeněk Lukeš, „je to místo na konci hřebene, kde bývá hezká vyhlídka. Poprvé se termín opyš v souvislosti s tímto místem objevil někdy ve středověku.“

Pár kroků od vyhlídky na Opyši stojí Plečnikův stožár, který Hrad dostal darem od Slovinců u příležitosti Plečnikovy výstavy v roce 1996. Originál sloupu najdete v Lublani. Naproti vyhlídce uvidíte Klarův domek, klasicistní budovu, ve které žil zakladatel slepeckého ústavu. Dnes jsou tu byty zaměstnanců kanceláře prezidenta a také takzvaná policejní budka (prosklená), aby tu kapesní zloději neměli volnou ruku.

Odkud kam je z vyhlídky na Opyši vidět? Na západě spatříte vrch Petřína s rozhlednou, trasu lanovky okolo Nebozízku, pak hlavní dominantu Malé Strany - chrám svatého Mikuláše, špičatou věž kostela svatého Tomáše, kde je oltář od Rubense, Valdštejnský palác a kousek jeho zahrady s grottou, Sala terrenu Ledeburského paláce.

Dobře je vidět na Vltavu, na Karlův most s davy turistů a další mosty (asi 10), Národní divadlo, ale i moderní věžáky na Pankráci, Týnský chrám, Žižkovskou věž, prostě Prahu budete mít jako na dlani. Vlevo spatříte bastion, na němž stojí Kramářova vila, bastion Máří Magdaleny, to je poslední bastion, který patří k obrannému systému Pražského hradu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.