Vyhlídková mohyla na Šlovickém vrchu u Dobřan na jihu Plzeňska vypadá jako dílo dávných Inků

18. květen 2020

Šlovický vrch nedaleko Dobřan na jihu Plzeňska se dostal poměrně nedávno do povědomí veřejnosti díky vzniku přírodní rezervace pro divoké koně. Na nejvyšším bodě Šlovického vrchu se ale nachází ještě jedno zajímavé místo: kamenná vyhlídková mohyla. Při troše fantazie vypadá jako dílo dávných Inků.

Na Šlovický vrch se můžete dostat pěšky nebo třeba na horském kole. Zdejší terén k tomu přímo láká svými terénními stezkami. Přirozený ráz rozmanité a pestré krajiny tady do nedávna pomáhaly udržovat tanky. Býval tu totiž tankodrom. Rozbrázděná půda skýtala domov spoustě živočichů, od obojživelníků po ptáky.

Dnes o krajinu spolu s člověkem pečují nedávno vypuštění divocí koně. Jde o jedno z nejstarších evropských plemen, pocházející z Anglie. Ti, kteří spásají Šlovický vrch, se ale narodili ve středočeských Milovicích, také bývalém vojenském cvičišti. Když budete mít štěstí, z vyhlídkové mohyly je možná zahlédnete.

Proč vyhlídková mohyla?

Technicky vzato se jedná o takzvané místo dalekého rozhledu. Podle starosty Dobřan Martina Sobotky si ale při tvorbě propagačních materiálů k nové vyhlídce nedovedli představit, že by na brožurkách stálo toto zvláštně znějící označení. Rozhledna to ale také není. A tak vznikl název vyhlídková mohyla.

Slovo mohyla evokuje představu o pohřebišti. Podle Martina Sobotky by se sice do mohutné stavby vešlo hodně nebožtíků, ale ujistil nás, že firma, která naváží nedaleko odsud zeminu, naplnila mohylu jen zeminou a kameny. Mohylu od ní získalo města Dobřany jako dar.

Mohylu tvoří mohutný kamenný komolý jehlan se schodištěm, které vede na dva ochozy. Nižší obkružuje celou stavbu, vyšší nabízí panoramatický výhled na velkou část jižního Plzeňska. K orientaci skvěle slouží panoramatické fotografie s popisky na vrcholovém ochozu. Za dobré viditelnosti je prý vidět až do sousedního Německa.

autor: Pavel Halla
Spustit audio