Vyjednávání o platu v českém Amazonu pokračují. Odboráři chtějí desetiprocentní nárůst mezd, firma analyzuje

16. červen 2019 10:31

V českém distribučním centru společnosti Amazon v Dobrovízi u Prahy pokračuje vyjednávání odborů s vedením firmy o růstu mezd.  Firma si jako každoročně nechá zpracovat analýzu platů v oboru a tomu přizpůsobí vyjednávání.

Podle vedoucího odborářů Ivo Mayera budou odboráři o případné stávce jednat na konci června i s odboráři z jiných zemí. Stávku považuje za krajní řešení.

Amazon v Dobrovízi u Kladna patří k největším zaměstnavatelům v regionu, v tuzemsku zaměstnává kolem 4500 lidí na stálý úvazek, vedle toho ještě přijímá sezonní brigádníky v předvánoční špičce, na kterou se distribuční centrum připravuje od září a nápor vrcholí v prosinci.

Společnost platy zaměstnancům zvyšovala naposled loni v srpnu, hodinová mzda tehdy stoupla o až 11 procent, tedy ze 135 na 150 korun hrubého.

Ivo Mayer už dříve média informoval, že hrozí stávka, kterou by odbory připravily na vrchol sezony před Vánocemi. "Jako člen přípravného výboru evropské rady Amazonu se zkusím domluvit s kolegy z ostatních zemí na koordinaci stávky," uvedl Mayer. Jednání se má konat koncem června v Lucemburku.

Loni před Vánoci stávkovali například zaměstnanci dvou německých distribučních center Amazonu, tehdy ale kvůli zlepšení pracovních podmínek. O zvýšení platů usilují také odboráři v polských distribučních centrech Amazonu

zdroj: ČTK
Spustit audio