Vykoledovaná vejce snězte radši co nejdřív, radí veterináři

29. březen 2018

Možná už máte plné ledničky bílých vajec - právě ta jdou nejlépe obarvit. Kvůli tomu, že právě o Velikonocích u nás výrazně vzroste počet prodaných i spotřebovaných vajec, zvýšila Státní veterinární správa kontroly.

„Kontroly provádíme namátkově u producentů, zpracovatelů i obchodních řetězců,“ říká vedoucí odbory hygieny středočeské krajské veterinární správy Zdeněk Císař. Výsledky kontrol budou vyhodnocovat až po 30. březnu. Zároveň Císař doporučuje, že vejce bychom měli vařit minimálně 6 minut a pak je (po obarvení a vychladnutí) do pomlázky uložit v lednici.

A kdy nejpozději po Velikonocích bychom měli vykoledovaná vejce sníst nebo zpracovat například na pomazánku? „I v případě, že jsou vejce uchovávaná v chladírenské nebo v nekolísavé teplotě, bychom je měli u zpracovat co nejdřív. V případě průmyslově vařených a barvených vajec musí být dodržený chladírenský řetězec a je uváděná záruka 28 dnů. U doma vařených vajec bych doporučil je zpracovat do týdne, to by se nemělo nic stát,“ dodává Zdeněk Císař.

autoři: Iveta Chlumská , redakce
Spustit audio