Vypěstujte si steaková rajčata, mají obří plody

Costoluto Genovese
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Costoluto Genovese

Steaková rajčata mají veliké plody, půl, třičtvrtě nebo i kilová, ale jak chutnají? Jak je využít v kuchyni, proč je pěstovat a v čem se liší od klasických rajčat? Vysvětluje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Steaková rajčata se dobou výsevu a počátečním pěstováním neliší od ostatních rajčat. Při vysazování bychom jim ale v zahradě měli najít to nejlepší místo. Pro dozrání plodů potřebují více času, vítají více tepla a živin. Zatímco u Stupického polního raného rajčete (oblíbená původní československá odrůda) to od květu k dozrání trvá okolo 55 dnů, steaková rajčata zrají třeba až za 70 dnů.

Běžná rajčata jsou na řezu šťavnatá, plná semínek, steaková mají více pevné dužniny. Jsou na řezu sušší. Dokonce existují odrůdy šťavnaté na skus, ale málo vlhké na řezu. Ty se dávají třeba do bulky s burgerem či sekanou, nerozmočí pečivo.

Pokud jde o přímé setí rajčat, tak k tomu se ‚v domácích podmínkách‘ hodí jen některé rané odrůdy keříčkových rajčat. Obyčejně to bývají takzvaná kečupová rajčata s oválnými plody, ve kterých je hodně dužniny a dosti málo šťávy se semínky. Výhodou těchto odrůd je, že dozrávají ve větším množství najednou, plody vydrží na keři ve zralém stavu delší dobu, sklízí se v domácích podmínkách třeba nadvakrát, aby bylo potřebné množství na zpracování. Seté na poli se sklízí jednorázově.

Steaková rajčata mají různé barvy, od bílé s nádechem žluté, po mahagonovou, purpurovou, hnědou nebo až téměř černou. Co barva, to chuť.“