Vypěstujte si steaková rajčata, mají obří plody

13. březen 2020

Steaková rajčata mají veliké plody, půl, třičtvrtě nebo i kilová, ale jak chutnají? Jak je využít v kuchyni, proč je pěstovat a v čem se liší od klasických rajčat? Vysvětluje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Steaková rajčata se dobou výsevu a počátečním pěstováním neliší od ostatních rajčat. Při vysazování bychom jim ale v zahradě měli najít to nejlepší místo. Pro dozrání plodů potřebují více času, vítají více tepla a živin. Zatímco u Stupického polního raného rajčete (oblíbená původní československá odrůda) to od květu k dozrání trvá okolo 55 dnů, steaková rajčata zrají třeba až za 70 dnů.

Běžná rajčata jsou na řezu šťavnatá, plná semínek, steaková mají více pevné dužniny. Jsou na řezu sušší. Dokonce existují odrůdy šťavnaté na skus, ale málo vlhké na řezu. Ty se dávají třeba do bulky s burgerem či sekanou, nerozmočí pečivo.

Pokud jde o přímé setí rajčat, tak k tomu se ‚v domácích podmínkách‘ hodí jen některé rané odrůdy keříčkových rajčat. Obyčejně to bývají takzvaná kečupová rajčata s oválnými plody, ve kterých je hodně dužniny a dosti málo šťávy se semínky. Výhodou těchto odrůd je, že dozrávají ve větším množství najednou, plody vydrží na keři ve zralém stavu delší dobu, sklízí se v domácích podmínkách třeba nadvakrát, aby bylo potřebné množství na zpracování. Seté na poli se sklízí jednorázově.

Steaková rajčata mají různé barvy, od bílé s nádechem žluté, po mahagonovou, purpurovou, hnědou nebo až téměř černou. Co barva, to chuť.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.