Vyplavený Vestec nejvíc trápí problémy s pitnou vodou

8. leden 2003

Vesnička Vestec na Nymbursku, kterou se koncem minulého týdne prohnala velká voda, má teď největší problémy s pitnou vodou. Po zaplavení skoro poloviny obce zůstaly studně znečištěné a lidé je nesmějí používat. Nymburské vodárny sem proto zatím dovážejí cisterny s vodou, ale i ta při současných mrazech zamrzá.

Všech sto studní v obci musejí obyvatelé za pomoci dobrovolných i profesionálních hasičů celkem třikrát vyčistit. Od pondělí už stihli asi třetinu studní vyčistit poprvé a některé i podruhé. Vodárenská společnost od neděle dovezla do obce pět kontejnerů s pitnou vodou, vždy o obsahu 1,5 milionu litrů. Další přivezou dnes. Aby opět voda nezačala zamrzat, obec musí vyklidit hasičskou zbrojnici a zajistit alespoň částečně její vytápění. Domy, do kterých vnikla voda, nyní lidé intenzivně vysoušejí.

Hladina Mrliny se prudce zvýšila po přívalových deštích v noci na sobotu. O víkendu zde pomáhalo s nepřetržitým odčerpáváním vody kolem 140 středočeských a ostravských hasičů a asi 35 vojáků. V pondělí už museli obyvatelé odstraňovat škody většinou sami. Na místě jim dnes pomáhá zhruba 12 místních dobrovolných hasičů a profesionálů z Nymburka. V rovinaté krajině se po rozlití říčky a nástupu mrazů změnila pole v obrovská ledová jezera. V obci je zamrzlý i rybník, který by podle starosty také mohl při tání způsobit ještě problémy.

Říčka Mrlina je již zpátky ve svém korytu, ale Povodí Labe varuje, že by se na ní mohly vytvářet ledové kry. Podle Janaty toto nebezpečí ale nyní nehrozí, protože říčka má zatím velmi rychlý proud.

Spustit audio