Výrobky z kozího mléka? Ideální pro alergiky

30. říjen 2014
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kateřina Cajthamlová 04.jpg

Prospějí naší postavě a organismu výrobky z kozího mléka? Je lepší jogurt z kozího nebo kravského mléka? Co kozí sýry a zakysané výrobky? Co kozí maso? Může existovat kozí dieta? Máme nahradit kravské mléko kozím?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Po písničce, po zprávách a po předání slova se tedy dostávají k mikrofonu i Patrik Rozehnal.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A doktorka Kateřina Cajthamlová, dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
I vám všem. Posloucháte seriál Hubněte zdravě a dnes jsme si vytkli vlastně jeden typ potravin, kozí výrobky, kozí maso, kozí mléko, kozí jogurty, na to všechno přijde ještě řada. Možná někoho to odradí, když se řekne kozí, protože má jinou příchuť, navinulou chuť to maso, nechce si to člověk dávat, je to opravdu hodně jiná chuť, paní doktorko?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dřív bylo běžné, že každý, kdo bydlel v horách, tak měl kozu. Kozí mléko, kozí maso, kozí výrobky byly vlastně na našem území velice typické. Krávu si mohl dovolit jenom málokdo. Kráva toho hodně sní, potřebuje ustájení, nic z toho vlastně koza nepotřebuje. Koza je zvíře celkem aktivní, je to zvíře velmi chytré a podobá se maličko vlastně svým životním stylem kamzíkovi, to znamená šplhá, dřív taky šplhala po různých střechách těch menších chalup. To znamená, že my jsme dříve jako druh byli tady na našem území na kozí výrobky a kozí maso normálně zvyklí. V dnešní době, kdy je k dispozici většinově mléko kravské a už malé děti jsou přikrmovány vlastně kravským mlékem, a kozí maso je vlastně málo dostupné právě proto, že koza má ten životní styl volného jedince, tak my jsme víc zvyklí na kravské mléko, kravské jogurty, jsme zvyklí na hovězí maso. Máme vlastně podstatně vyšší životní úroveň a to kozí nám přijde divné, je to jenom nezvyk. Je to stejné, jako když ochutnáte skopové maso, ono má jinou příchuť, to je maso vlastně ovčí, ale po nějakém čase zjistíme, že prostě ta specifická chuť může být velmi dobrá.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak jako kořeníme některá masa a zvykáme si na koření, tak bychom si měli zvyknout tedy i na příchuť a okořenit si trochu i ty mléčné výrobky a ty masa tím kozím.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Neustále tady zdůrazňujeme, že strava má být pestrá. Víme, že v poslední době narůstá alergiků na kravské mléko, zvyšuje se počet dětí, které jsou alergické právě proto, pokud nejsou kojeny a jsou brzy převáděny na výrobky z kravského mléka, že ho mají vlastně nadbytek proti tomu, co je přirozené. To znamená je jakoby doba pro to, aby mělo kozí maso, kozí mléko a kozí výrobky svou renesanci.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Kdo poslouchal už před písničkou asi ví, že nás dnes čeká kozí vyprávění, tedy výrobcích v potravě, která se týká koz, kůzlečího masa, kozích výrobků, mléka, možná i máslo se dá vyrobit, proč ne, když i z kravského mléka. My jsme naznačili, že kozy u nás měly dříve tradici, pak nastoupily spíše krávy, možná tím, že mají větší vemeno, více mléka. Možná proto, že je to stádovité zvíře, a tak se třeba i lépe chová, tedy z hlediska toho velkoprovozu. Přesto, prospějí naší postavě a organismu výrobky z kozího mléka víc, tedy než z toho kravského, když jste zmínila třeba i tu alergii?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Spíš bych řekla než dospělým, opravdu výrobky z kozího mléka prospějí dětským alergikům zejména, nebo dětem, které mají problémy s trávicím traktem. Dneska narůstá počet dětí nedonošených, narůstá počet dětí, které právě mají různé typy alergií nebo byly při porodu kříšeny nebo měly porod císařským řezem, což je trošku samozřejmě zátěžové nejen pro maminku, ale i pro to dítě, to znamená tyhle ty všechny děti ne úplně třeba dobře tráví právě, pokud nemohou maminky kojit, zejména ty maminky, které mají císařský řez, tak ty děti ne úplně dobře tráví vlastně ty náhradní mléka. I když ta současná náhradní mléka jsou velmi blízká mléku mateřskému, ale přece jenom při převádění na různé kašičky, na různé sunary, ty děti můžou mít problém. My jsme vlastně se s Patrikem domlouvali, že dneska budeme trošičku promovat to kozí mléko právě proto, že se o něm prakticky velmi málo ví. Dá se říct, že bílkoviny kravského mléka tedy patří k nejvýznamnějším alergenům zejména v prvním roce života dětí. Typickými projevy jsou průjem nebo zvracení, to skoro v 60 %, nebo vyrážka, to je až v 70, ve 30 % se objevují dechové potíže. Pokud se jedná o výhradně kojené děti, tak tam vlastně bývá nejčastějším projevem alergie na kravské mléko takzvaný atopický ekzém, to je takový ten ekzém, který obtěžuje miminka tak, že ho mají po celém těle vlastně. U dospělých ten atopický ekzém se projevuje v oblasti podloketních jamek, podkoleních jamek. Takže tadyhle u těchto všech lidí v současné době se kontroluje, jestli nejsou alergičtí na kravské mléko. Co se týče toho kozího mléka a všech kozích mléčných výrobků, to znamená i těch jogurtů i různých tvarohů, máslo se z kozího mléka nevyrábí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ne?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, ne, ne, tak ty mohou být zajímavou potravinovou alternativou v případě právě nejen alergických onemocnění, ale například i u funkční chornické zácpy, a to už jsme u dospělých, kdy lidí, kteří trpí zácpou vlivem našeho hektického životního stylu, je velké množství. V okamžiku, kdy vlastně nahradí třeba výrobky z kravského mléka tím mlékem kozím, tak se té zácpy mohou v mnoha případech zbavit.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mluvíme dnes s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou o tom jak prospěšné mohou být výrobky z kozího mléka nebo konzumace kozího masa jako takového a chceme udělat pro vás takovou osvětu v našem seriálu Hubněte zdravě. Tak, dá se tedy říct, že je lepší jogurt z kozího nebo kravského mléka, můžeme to tak říct, když jste zmínila to, co padlo?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych znovu zdůraznila, že je velmi důležité vždycky se zabývat zdravotním stavem konzumenta, jeho vlastně věkem i, jeho hmotností například. Výrovky z kozího mléka velmi často jsou prodávány ve zdravé výživě jako bio. Tady chci znovu zdůraznit, že co je bio, nerovná se redukční dieta. U kozího a kravského mléka to bývá právě naopak, protože to jsou výrobky plnotučné, nejsou žádným způsobem vlastně tam nahrazovány žádné složky, a to kozí mléko v průměru obsahuje 3,2 až 3,4 % bílkovin, to znamená je to trošičku víc než je mléko kravské, ale zase 4 % tuku. To je zase trošku víc než plnotučné mléko kravské. 4,3 % laktózy, to je maličko méně než u kravského mléka, chci říct, že laktóza je právě ten alergen, a 0,8 % minerálních látek. Tam velmi záleží na plemenu těch koz, na to, jestli jsou volně chovány, nebo jestli se ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na čem se pásly.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, na čem se pasou. Ale dalo by se říct, že vlastně to mléko z hlediska nutričních hodnot je tomu kravskému podobné, je trošičku vydatnější, výživnějšího, čili ho stačí jakoby menší množství a zasytí, a bílkoviny ale kozího mléka obdobně jako bílkoviny mléka kravského obsahují některé proti mateřskému mléku, pokud se bavíme o těch malých alergicích, jiné vlastně látky s tím, že obsahují různé modifikace alfa S1, 2 kaseinu, to je mléčná bílkovina, a beta laktoglobulin, ale obsah alfa 1 kaseinu, což je ten alergický vlastně potenciál u kravského mléka, je u kozího mléka velmi malý. Právě proto zdůrazňujeme, že pokud se objeví u dětí podezření na alergii na kravské mléko, tak je velmi výhodné nahradit alespoň na nějakou dobu, řekněme tak na rok, na dva výrobky z mléka kozího.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká u nás na Regionu doktorka Kateřina Cajthamlová v seriálu Hubněte zdravě.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Stále posloucháte Český rozhlas Region, rádio vašeho kraje, a radíme vám jako každý čtvrtek v seriálu jak hubnout zdravě, radí doktorka Kateřina Cajthamlová. A dnes využíváme k tomu i kozí výrobky. No, zmínili jsme na začátku okrajově kozí maso.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V čem je jiné od toho hovězího, vepřového, v čem je třeba lepší, horší?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zase, záleží na tom, jestli to zvíře se pohybuje venku. Většinou kozy nejsou příliš chovány ve velkochovech. Ony ten chov ne úplně dobře snášejí. Koza je zvíře velmi zvědavé, velmi snadno se nudí a je to individualista, to znamená ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Skoro jako člověk.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak. V tom velkochovu většinou se kozám příliš dobře nedaří. Navíc tady je ta výhoda, že koza je schopná se právě pást v různých oblastech, kde třeba pro krávu by bylo málo pastvy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je pravda, zapíchnete kůl, přivážete kozu na řetěz nebo na provoz, ona se někde popase. No jo, ale taky je pak to maso dražší, tak jestli stojí zato do něj investovat?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zcela jistě, protože koza dělá další věci, ona se vlastně popásá i na různých keřích, docela často jí i různé bylinky a nevyhýbá se ani různým listům z různých stromů. To znamená právě proto to maso u těch volně se pasoucích zvířat může obsahovat spoustu jiných minerálních látek než má maso kravské. Samozřejmě tím jak ta koza různě šplhá, různě běhá a pohybuje se vlastně ve vyšších polohách, čili nechodí pořád po rovině, tak se udržuje v podstatě ve vyšší fyzické kondici a její maso je méně tučné.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Že je taková šlachovitější. Vychrtlá jak koza.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Šlachovitější, přesně tak. Navíc tedy víme, že maso kůzlátek je typické maso, které patří k Velikonocům. Samozřejmě i velikonoční beránek, ale v dnešní době těch jehňátek není zase úplně takové množství, ale těch kůzlátek začíná přibývat, to znamená doporučuji ochutnat i, říkám to trošku v předstihu, protože spíš budeme mít Vánoce, ale i v té jarní době maso těch mladých zvířat. To maso je velice růžové, je takové křehčí a opravdu z hlediska i chuťového je prostě zvláštní, je pikantní, zajímavé.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, je výhodnější třeba proto, že není tam tolik tuku a pro nás lépe?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to určitě výhodou, zvlášť jak říkám u těch zvířat, která se teda popásají ve volné přírodě, protože tím, že to zvíře je v lepší kondici, tak jeho maso má méně skrytého tuku.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Seriál Hubněte zdravě pokračuje i teď po další písničce, kterou jsme si poslechli společně s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou i s vámi. A bavíme se o kozích výrobcích, kozím mase, kozím mléce, kozích sýrech, i na to nedošlo. Je kozí strava, kozí dieta, když bych to tak řekl v našem seriálu, pro někoho dobrá, třeba pro důchodce, pro mladé, pro sportovce, pro někoho?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, kromě těch malých dětí, o kterých jsme vlastně dneska mluvili nejvíc, tak bych chtěla upozornit sportovce a lidi, kteří konzumují taurin jako doplňkovou aminokyselinu, ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Taurin? Co to je?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to aminokyselina jejíž přívod je pro nás nezbytný, protože naše tělo si ho neumí vyrobit, a taurin zvyšuje rekonvalescenci po fyzické námaze, to znamená zároveň taurin zlepšuje paměť. To znamená pro studenty a pro sportovce, kteří si dávají vlastně taurin jako dietní doplněk, tak mám dobrou zprávu, že koží mléko obsahuje třikrát více volných aminokyselin než mléko kravské a hlavní z těch aminokyselin, které obsahuje víc, je právě ten taurin.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže před zkouškou pít kozí mléko.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Před zkouškou, po nějaké zátěži, kozí mléko, kozí výrobky a znovu tedy pro ty dětičky už se vyrábějí v současné době i kozí kaše takzvané, která právě pro ty malé alergiky jsou velmi výhodné.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na závěr, mluvíme o hubnutí, můžeme si v uvozovkách, dáváme to do uvozovek "nasadit něco jako kozí dietu", že by nám to prospělo, že bychom zařadili víc těch výrobků, naší postavě, kdybychom chtěli hubnout?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bohužel v tuto chvíli mám takovou informaci, která pravděpodobně zklame všechny, kteří doufali, že si dají kozí mléko a zhubnou. Bohužel, kozí mléko je naopak lehce tučnější než mléko kravské, to znamená bereme ho spíš ze zdravotních důvodů nežli z důvodů hubnutí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale v případě masa prospějeme.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Co se masa týče, zejména masa mladých zvířat, tak tam je určitě zdraví prospěšné.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tolik taková malá kozí přednáška dnes na vlnách Českého rozhlasu Region, v seriálu Hubněte zdravě. Tak, děkuju moc, paní doktorko.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já také děkuju a všem přeji, ať jejich strava je pestrá.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio