Vyrobte si listovku, zázračnou přísadu do zeminy

8. listopad 2019

Listopad dostál svému jménu a zahrady pokryla vrstva listí. Proč bychom to s hrabáním spadaného listí na zahradě neměli přehánět, které hrábě jsou ideální a jak si vytvořit vlastní listovku, zázračnou přísadu do zahradní zeminy? To nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Nejprve půjdeme uklízet. Ale není třeba listí odstraňovat ze všech míst na zahradě. Pokud ho necháte tam, kde je zoráno, do země si ho zatahají žížaly. Hromádku listí si jako své útočiště třeba vyhledá ježek. Pokud listí ponecháte pod ovocnými stromy, třeba pod jabloní, schovají se v něm myši a pustí se do kořenů. Odtud ho tedy raději ukliďte. Z trávníku listí rozhodně vyhrabejte, neusychá pod ním tráva a ‚zplesniví“ vám.

K hrabání listí použijte vějířovité hrábě. A kam s ním? Můžete ho zarýpat do záhonů, nejlépe nadrcené rotační sekačkou, dát ho do kompostu. Anebo si můžete vyrobit speciální kompost, takzvanou listovku. Z listí vytvoříte hromadu, dva tři roky tam přihazujete další listí, přehazujete, ale nedáváte tam žádná hnojiva. Jen to poctivě zaléváte, aby se množily žížaly a mikroby. Aby vám hromadu nerozfoukal vítr, můžete ji přikrýt větvemi jehličnanů.

Až bude listovka hotová, použijete ji jako speciální zahradnickou zeminu. Tam, kde používáte rašelinu, je mnohem lepší dát listovku. Když mícháte zeminu do květináčů, na výsevy, udělá lepší službu než rašelina. Daleko lépe drží vodu, na rozdíl od rašeliny nevyschne, a když je třeba, zase se dobře ‚napije‘. Je to taková rašelina na druhou.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.