Výročí Listopadu 89 připomněly výstavy v Benešově i v Kutné Hoře

17. listopad 2014

Výstava pod širým nebem v Benešově nebo v Sankturinovském domě v Kutné Hoře. To jsou jen dvě z mnoha akcí, kterými si obyvatelé středních Čech připomínají 25 let od tzv. sametové revoluce v listopadu 1989.

„Byl jsem mezi prvními, kteří dávali dohromady Občanské fórum v Benešově. Bylo to napínavé. Někdy měl člověk pocit, že tím, že to dělá neriskuje, že se na něj bude někdo mračit, ale jestli neriskuje své další žití,“ vzpomíná při prohlížení benešovské výstavy na listopadové události Tomáš Podhola z Benešova, který byl tou dobou fotografem na volné noze. „První dny jsem ale fotografování pustil z hlavy a věnoval se událostem, které mění celý náš život,“ dodává.

Benešov - vzpomínka na Listopad 1989

Na výstavě v Benešově jsou k vidění i dobové regionální noviny. A dá se srovnat jak se lidem žilo před rokem 89 a dnes ? „To je nesrovnatelné, v minulé době bylo všechno šedivé, nikdo nemohl nic říct, nikdo se nemohl pro nic rozhodnout, realizovat své nápady a sny,“ říká Tomáš Podhola.

Výstava fotografií v Kutné Hoře mimo jiné připomíná jakým způsobem se dostávaly informace o revolučním dění v Praze do regionů. Na fotografiích Jaromíra Procházky najdeme protestní shromáždění, demonstrace nebo třeba záběry z velké kutnohorské generální stávky, která se do historie města zapsala jen pár dnů po 17. listopadu. Jsou tam také fotografie osobností veřejného života, které na přelomu listopadu a prosince roku 1989 Kutnou Horu často navštěvovaly. V Sankturinovském domě zůstane výstava mapující z převážné části regionální události sametové revoluce až do 4. prosince.

autoři: Michal Trnka , Von , haj
Spustit audio