Vysaďte keře pro ptáky. Nasytí a poslouží jako úkryt před nebezpečím

Prvního dubna jsme si připomněli Mezinárodní den ptactva. Které keře pro ptáky vysadit, aby si na plodech pochutnali a do větví keřů se mohli dobře schovat? Odpoví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Když pozorujete bobule žeroucí ptactvo, vidíte, že třeba amelanchier (muchovník) nebo jeřabiny, aronie zvané černý jeřáb, oberou ještě před dobou, kdy přijde nouze. Chcete-li, aby měli co zobat v zimních měsících, vysaďte třeba obyčejné růže šípkové. Nebo růži svraskalou či botanické druhy jabloní s malými plůdky. Jiný jeřáb, než je jeřáb ptačí, poskytuje též něco k zaklovnutí i v zimě. Stejně tak plody dřišťálů, skalníků.

Jmenované keře mohou sloužit i jako místo odpočinku, na hnízdění. Klid ke hnízdění poskytují i jalovce (sázejte druhy a odrůdy, které nechytají rez hrušňovou). Hnízdištěm, úživným prostorem a místem pro zimní přežívání jsou třeba i borovice, cypřišky. O semena ze šišek na nich rostoucích je v zimě také zájem.

Keře se pro ptáky stávají ochranou před nebezpečím

Měli bychom zvětšovat úživný prostor pro ptactvo a další zvěř i mimo zahrady. Na mezích, v remízcích, okolo vodotečí, stojatých vod. Sázením ovocných stromů, ze kterých se nesklízí, šípků, jeřábů, hlohů, trnek, lísek, vytváříme prostor, ve kterém se ptáci nebudou bát zůstat. Navíc ještě s možností něco sezobnout, vyhrabat z listí zpod keřů. U plodů na zemi najdou i další havěť, hmyz, žížaly, vše co zpracovává organickou hmotu. Proto je i v zahradě dobré moc pod keře nesahat, nehrabat pod nimi listí, nechat vše přirozené tvorbě humusové vrstvy.“

Spustit audio

Související